Снимка БГНЕС

Бившият здравен министър д-р Стефан Костадинов разказа във Facebook профила си случай на объркано лечение на възрастна жена, определяйки го като показателен.

Той посочва, че при проявил се преди 3 месеца здравословен проблем – трудности при уриниране, които по-късно прерастват в невъзможност за уриниране без катетър, на 85-годишната жена са ѝ поставяни множество диагнози в различни столични болници. Губи тегло и ѝ е открита анемия. Оказало се, че в крайна сметка тя има тумор, и то не отскоро, който обаче никой лекар не видял. По думите на бившия здравен министър след много обикаляне по болници и различни диагнози никой не е взел биопсия, с която да се определи видът на тумора и да се започне лечение, пише скенер.нюз.

Д-р Стефан Константинов не споменава имена на лечебни заведения и на свои колеги, защото това не било само проблем на знания и компетентност. Според него това е въпрос на система, която не гарантира качество на услугите, а само стимулира въртенето на бройки. Той допълва още, че всичко се свежда до това да се отчете преглед или хоспитализация.

"Три месеца жената ходи по прегледи, изследвания, хоспитализации. Постъпва в урологично отделение на голяма многопрофилна болница, където има гинекология, но консултация с гинеколог няма. Пътеката е отчетена съгласно изискванията на касата. Диагнозата – хеморагичен цистит. Изписана е с постоянен катетър – така, както е приета. Консултирана е в друга голяма многопрофилна болница, също с отделение по гинекология. Заръката – да не се маха катетърът. Многобройни амбулаторни консултации с уролози, нефролози, кардиолог, хематолог, появява се и акушер-гинеколог, че даже и офталмолог. Всеки си пише някаква диагноза от неговата специалност – бъбречна недостатъчност – неуточнена, други неуточнени кисти на яйчника, хипертонично сърце, анемия, отлепване на ретината. Накрая се появява кървене, което също получава своята „точна“ диагноза – кървене след менопауза. Никой обаче не обяснява защо се стига до невъзможността за уриниране. Описаните състояния при прегледите и хоспитализацията изглеждат като копирани шаблони от електронната системата и доста различни от това, което всъщност се намери“, споделя д-р Константинов.

А  на свое дежурство той всъщност открива тумор, който обхваща предната влагалищна стена и който е първопричината да се притисне пикочният път и уринирането да е невъзможно без катетър. „Вероятно произхожда от маточната шийка, но в този напреднал процес е трудно да се каже кое всъщност е било първичното огнище или кое вторично е засегнато. Едно е сигурно – не се е появил преди седмица. Лесно е било да се види при обикновен преглед или да се усети с пипане. И да се вземе проба от него, дори в кабинет. Три месеца жената е обикаляла множество лечебни заведения, всяко отчело първични, вторични, кешови прегледи, че даже и хоспитализация, без поне да се насочи към диагнозата, която не е трудна за доказване. Никъде не е взета биопсия (парченце тъкан от тумора)“, ядосва се бившият здравен министър.

„Много приказки съм слушал, как конкуренцията гарантирала качеството, как пациентът щял да избере по-добрия. Ами ето ви резултата – София със своите 70 болници – гарантирано ли е качеството, или е гарантирано, че просто ще ви приемат, за да отчетат клиничната пътека, която е уникалното родно изобретение за заплащане на болниците. И как точно се очаква пациентът да избере качеството? В състояние ли е той да прецени кой е „качественият“ лекар или лечебно заведение, към които да се насочи? Нали не смятате, че тази пациентка и роднините й не са били заинтересовани или им е липсвало желание да получат добра диагностика и лечение? Дайте да разкриваме още болници, явно конкуренцията е малка и затова са ни лоши резултатите. И да няма никакви ограничения. Контрол – само на хартия. Там, където някой трябва да се опраска. И още пари в бюджета, много пари. И по-високи данъци, а ако може и още по-висока здравна вноска. Е, това ще е баш реформа! Пазарна.“, коментира д-р Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase