Снимка: БГНЕС

Обществото има много малко информация за промените в Конституцията, показват резултатите от национално представително социологическо изследване "Обществени нагласи към промените в Конституцията", проведено от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Изследването е проведено от агенция „Глобал Метрикс“ по поръчка на БИПИ. Отговорите на въпросите разкриват до каква степен българите са запознати с процеса на промени в Конституцията, кои от предложенията считат за важни, кои подкрепят и кои не подкрепят.

Изследването отразява и нагласите към свикване на Велико народно събрание и мнението на обществото за това до какво ще доведат промените в Конституцията. Проучването е проведено в периода от 10 до 21 ноември и в него участват малко над 1000 души.

Близо 35 % от участвалите в допитването казват, че са нужни само частични промени в основния закон, а почти 32 % не знаят да ли са нужни промени или не могат да преценят. Според резултатите 14,4 % смятат, че не са нужни промени в Конституцията, а 18,7 % искат изцяло нов основен закон.

Според 27 % е опасно да се свиква Велико Народно събрание, 40,8 % са на мнение, че не се налага такава стъпка. Близо 48 % от участниците в проучването имат само най-бегла представа от предложените промени в Конституцията, 47 % нямат никаква представа от предложените изменения.

Само 5 на сто са запознати с промените в основния закон, показват още данните от проучването. Малко над 52 % се интересуват донякъде от предложените промени в Конституцията, а други 37 % не се интересуват, сочат още данните от проучването. (БТА, Димитър Абрашев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase