Снимка: архив, БГНЕС

За близо 65% от домакинствата в България доходите са останали без промяна през третото тримесечие на 2023 г., като в същото време около 70% от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, показват резултати от проучване на Националния статистически институт.

За 64,5% от българските домакинства доходите са останали без промяна през третото тримесечие спрямо предходните 12 месеца, като това представлява намаление с 13,5 процентни пункта спрямо второто тримесечие на 2023 г.

Увеличение на доходите обаче са посочили 31,7% от хората, което представлява повишение с 15,5 процентни пункта спрямо второто тримесечие, когато нарастване на доходите са имали едва 16,2 на сто, предаде БНР.

Делът на посочилите намаление на доходите за последните 12 месеца е намалял през третото тримесечие на 2023 г. до 3.8%, което е с 2 процентни пункта по-малко спрямо предходното тримесечие.

През третото тримесечие на 2023 г. делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, продължава да е относително висок - 70,1%. С известни затруднения са 36,6% от лицата, докато 21,9% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 11,6% - като много трудно.

НСИ отбелязва, че през третото тримесечие намалява делът на лицата, които се справят много трудно или трудно, докато се увеличава на тези, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните разходи.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 22,7% от лицата, като 7,2% не изпитват никакви затруднения, което е с 0,5 процентни пункта по-малко в сравнение с второто тримесечие.

Нараства делът на отговорилите, че могат да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи в размер до 500 лева (неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.), като през третото тримесечие този дял достигна 55,7% спрямо 50,4% три месеца по-рано, показва още последното проучване на НСИ.

В същото време намалява делът на посочилите, че не успяват да посрещнат неочакван разход, като през третото тримесечие този дял достига 44,3% спрямо 49,2% на това мнение през второто тримесечие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase