Снимка БГНЕС

Спешни проверки в големите държавни болници, чийто принципал е министърът на здравеопазването, е наредил премиерът акад. Николай Денков.

Министър-председателят настоява до 8 декември да се установят всички нарушения и недобри практики в големите държавни лечебни завадения. Резултатите да послужат за предприемане на конкретни препоръки и мерки от страна на Министерството на здравеопазването за подобряване на управлението на болниците и грижата за пациентите, на базата на общи и равностойни критерии за всички.

За да се осигури максимална прозрачност за гражданите, пълните доклади с резултатите от извършените проверки трябва да бъдат публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването, наредил премиерът, пише "24 часа".

Новината за спешните проверките идва, след като стана ясно, че е сменен директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Смяната е заради одит, който е доказал лошо финансово състояние и финансови нарушения. За поста му е посочен д-р Константин Димов от УМБАЛ "Св. Ана" в София, но официална информация от МЗ няма.

Преди време избухна скандал и в "Майчин дом" с искания за оставка на директора проф. Иван Костов заради проблеми с управлението и заради получени огромни заплати.

Министерството направи одит, но проф. Костов продължава да е на поста си.

"В "Майчин дом" няма нарушение, което да ме накара да предложа на изпълнителния директор да напусне", коментира тогава проф. Христо Хинков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase