Снимка: Pixabay/jerrykimbrell10

Брутната учителска заплата у нас е 1709 лв. За старши учител е 1763 лева, а за главен - 1831 лева. Заместник-директорите получават 1926 лв., а директорите - 2082 лв. Млад човек се нуждае от около десет години стаж, за да стане старши учител.

"Идвам много рано в училище, много преди учебните часове. Ставам към 5:30 ч., за да мога да съм в училище в 7 часа и да наглася всичко необходимо за началото на часовете. Почти нямам свободно време, а дори и да имам, обикновено разговарям с родители или с дечицата, ако има нещо, което е станало през междучасията. Като приключат учебните часове, попълвам дневника, подготвям материалите за следващия ден", разказва за работата си пред Нова тв Емилия Петкова, учителка в София.

В Германия средната работна заплата е 3333 евро или 6511,55 лева, а средната учителска - около 4000 евро или 7814,64 лева.

"Идва момент, когато човек се чуди - заслужава ли си да уча за учител, може и да не го приемат, може би е по-добре да отида в някоя фирма, там ще спечеля и повече. В сравнение с цялото население учителите не са зле платени, трябва да го кажа честно. Но учителите никога не са били и толкова заети. Има и допълнителна работа като часове с украински ученици, а в същото време броят на преподавателите е същият", обясни Щефан Дюл - президент на сдружението на германските учители.

По-критично е положението в съседна Франция, където преподавателите получават средната заплата или дори по-малко.

"Заплатите ни са много ниски в сравнение с други европейски държави. Не сме достатъчно ценени в обществото. За хората нашата работа е лесна, защото всеки мисли, че може да я прави. Само че да предадеш урок на едно дете не е като да обучават 28 деца", казва Емили Ламар от Франция.

"Японските учители работят от сутрин до вечер, дори когато децата приключат с часовете", сподели Кадзуйоши Кано, директор на училище в Япония. Там учителите са държавни служители и получават твърда заплата. "Стига, стига да не търсим лукс", казва Кано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase