Снимка: БГНЕС

Органите трябва да се намесят активно в борбата с обирите на инкасо автомобили. Това заяви по БНТ експертът по сигурност и бивш директор на Института по психология на МВР проф. Калин Гайдаров.

В събота в Благоевград беше извършен грабеж над инкасо автомобил. Един от охранителни пострада тежко, именно това е подробността, която разграничава тези случаи от предходни подобни, които се натрупаха през последните години.

Според проф. Калин Гайдаров общото между всички тези случаи е че винаги остават неразкрити и касаят големи откраднати суми.

"Това е тежка престъпност. Обществото трябва да получи отговор. Това засяга всички и искаме да живеем в безопасност. Всеки един от нас иска да живее в държава, която да носи отговорност за собствените си граждани", каза експертът по сигурност.

"Питането тук е - Защо не се разкриват такива събития, които се натрупват в годините? В крайна сметка те се осъществяват по един и същи начин. Тези хора са намерили успешния механизъм, в който не бъдат хванати и наказани", обясни той.

Според него с криминалния контингент трябва да се работи изпреварващо.

"Винаги се предприемат действия след като случи нещо подобно. Къде е профилактиката, превенцията, базите с данни за престъпници. Трябва да има проникване в средите на хората, които участват в обирите", уточни проф. Калин Гайдаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase