Снимка БГНЕС

Не може през задния вход да се предлага сделка за продажба на 700 000 декара земя на силно занижени цени. Това не е фалшива новина, а официална кореспонденция между министерствата. Това за мен е маймунски бизнес.

Това коментира в ефира на БНТ икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев. Василев разкритикува остро политиката на финансовия министър Асен Василев по поддържане на високи дефицити и пасивността за членството в еврозоната.

„Това е поредната идея, която се пуска от задния вход. Тук се говори за продажба на земя при цени от порядъка на 5 до 8 пъти под пазарната. Това би представлявало най-голямата приватизационна сделка дотук и това минава през задния вход“, коментира Василев. Според него това е пореден пример, в който властта генерира такъв сюжет. „Как да нарека това – да не използвам думата кражба. Това за мен е придобиване на земя от конкретни фирми на занижени цени“, каза Василев.

Той за пореден път разкритикува политиката по поддържане на високи дефицити, които се финансират през дълг, и обяви, че планират монтиране за пореден път на часовник на дълга. Часовникът ще бъде разположен на 40 метра от финансовото министерство, обяви Василев. Той призова финансовият министър също да си монтира такъв часовник, за да следи „как гордо“ нараства дългът.

"Моят въпрос към всички е колко трябва да стане дългът, за да се събудим? Планира се той да стигне 48,9 млрд. лв.“, каза Василев.

Според него МФ само инертно заявява, че се стреми към членство в еврозоната, а всъщност предприема стъпки, които я отдалечават от това. Когато искаш да влизаш в еврозоната, не отлагаш два пъти безсмислено еврозоната, не поддържаш високи дефицити. Ако всеки път губим мача с три на нула, повишава ли ни това шанса да победим?“, попита Василев. Според него и в този проектобюджет няма политики, а предимно харчене на пари. „Единствената политика, която се следва, е взимане на дългове и вдигане на социални разходи. Системите са силно реформирани. Не може да се нарича пенсионен модел система, в която половината пенсионери взимат еднаква минимална пенсия“, каза още Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase