Снимка: БГНЕС

"Не знам какво се случва с брат ми. Нямам никаква връзка с него от поне един месец!". Това заяви притеснено доц. Димитър Димитров - брат на патриарх Неофит, по повод информацията, че духовният водач на православна България е приет в болница.

Патриарх Неофит е приет в болница с белодробно заболяване. Негово Светейшество е във Военномедицинска академия.

 "Звънях на телефона му, но никой не вдига. Нито ми се обаждат, нито ми вдигат", каза още Димитров пред "България днес".

"Патриархът е в добро състояние. Правят му оздравителни процедури. Не мога да кажа какво точно е заболяването му, но вероятно е някакъв вид усложнение след настинка. Тъй като ходи скоро до църквата "Света Марина" в Пловдив и имаше много ангажименти, Неофит настина, започна да се задъхва и вчера постъпи в болницата. Все пак годините оказват влияние. Ще му дадат антибиотици и ще се оправи. Очакваме до ден-два да го изпишат", заяви пред вестника Емил Маринов от протокол и връзки с обществеността на Светия синод.

"Призоваваме клира и верния боголюбив народ всесърдечно да се молят за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на Родната ни Църква, както и да се приема за достоверна единствено информацията, обявена от Светия Синод на БПЦ-БП", казаха от Светия Синод.

Това не е първият път, в който Неофит е в болница заради това заболяване. През септември миналата година отново бе приет за същото. Той от години страда от проблеми с белите дробове и паркинсонизъм, които от време на време се обострят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase