Има ли казус с полета на Лавров и нарушени ли са санкциите на ЕС?

"Случаят беше добре изяснен. Към всяка санкционна програма има дерогации. Основно декларациите на ЕК беше ясно казано, че когато става дума за международни форуми, включително за ООН, изключение може да се направи", обясни международният секретар на ИТН Димитър Гърдев в студиото на "Денят ON AIR".

Според международния секретар Европа се намира в сложен момент, включително със санкциите и бойните действия в Украйна.

"Тази среща се застъпва със срещата в Брюксел на НАТО, където участва Украйна. Срещата в Брюксел се провежда в новия формат - Украйна-НАТО. Украйна има една инициатива в лицето на Кулеба, който предлага да се създаде обща европейска отбрана", напомни Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Няма възможност за единна декларация, когато става въпрос за осъждане на агресията на Русия, прогнозира той. "Важна е срещата между Блинкен и Лавров. Иска ми се това примирие да бъде продължено", настоя още Гърдев.

Той определи като успешни военните действия на израелската армия.

"Северна Газа е изолирана. Блокирани са силите на "Хамас". Тунелите са прочистени. Това дава основание на израелското ръководство за крайни цели и решителни действия. Важна е позицията на Турция и конфликтите. Конфликтът рефлектира и в двустранните отношения. Отражения има и в политиката на ЕС. Краят е ясен - принципната позиция за създаването на палестинска автономия", коментира Гърдев.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase