СНИМКА БГНЕС

Гросмайстор Веселин Топалов е 19-ият световен шампион в шах. Той бе любезен да коментира специално за Dnes.bg триумфа на българския женски национален отбор по шах, който стана европейски шампион в Черна гора.

Г-н Топалов, сбъдна се от раз прогнозата Ви, че политиците ще си потрошат краката да се снимат със златните момичета...

Да, но поне затова не бива да виним политиците. Всеки иска да бъде свързван с положителни събития. Навсякъде е така, пък и как да не им се радваш.

Все пак им прави чест, че след като играха без никаква подкрепа на държавата не се опитаха да бойкотират държавните институции. Въпреки че имаха това морално право?

По принцип да, така е. Моето мнение обаче тук е малко по-различно. Според мен, трябва да има добри премии при постигнати резултати, както е в случая. Но само по себе си, когато играеш за националния отбор, не може да искаш много пари. Държавата не е дойна крава.

Как да се предпазят от славата - те са млади, красиви, талантливи?

Момичетата си имат родители и близки. Аз не мога да кажа много по въпроса, тъй като лично познавам само Антоанета и Нургюл. Животът ще ги научи.

В тази връзка вашите дъщери играят ли шах? Имат ли амбиции?

По време на пандемията се опитах да ги уча, но не съм сигурен, че знаят всички правила. Особен интерес нямат, а и аз не искам да ги натискам. Имат си други интереси.

Накъде, според Вас, върви световният шах, превръща ли се все повече в комерсионално шоу зрелище?

Има страни като Индия и Узбекистан, където има голям бум. В същото време в цяла Южна Америка практически шахът замря. Шахматът има късмета, че може да спечели много от това, че е идеален спорт/игра за онлайн и човек може да участва в турнири практически нонстоп. Като цяло съм умерен оптимист, въпреки че ФИДЕ има голяма зависимост от Русия и това не е никак добре.

За финал, каква беше годината за Веско Топалов и какво очаква от идната?

За мен тази година беше много добра в личен план. Аз вече играя рядко, за мен идеалните турнири или събития са само за по няколко дni. След седмица започва да ми става малко скучно. За 2024 година искам здраве преди всичко, останалото е второстепенно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase