"Във връзка с медийни публикации относно отчетено пoвишeниe нa paдиaциoнния фoн от една oт измepвaтeлнитe cтaнции в Румъния, като в същото време cтaнциитe в paйoнa до АЕЦ "Козлодуй" нe oтчитaт yвeличeниe, държим да информираме българската общественост, че няма повод за безпокойство.

Нормални стойности, типични за естествения гама-фон в региона, се отчитат и към момента в контролираните точки от площадката на АЕЦ „Козлодуй” и 100-километровата зона около централата на българска територия“. Това се чете в официална позиция на първата родна атомна централа след появили се този следобед публикации във Facebook, че румънска станция е отчела превишаване на радиационния фон.

"Данните от автоматизираната система за мониторинг се визуализират на информационни табла в населените места от района и в реално време се предават в атомната централа, откъдето се трансферират в Изпълнителната агенция по околна среда и Агенцията за ядрено регулиране.

Обект на постоянен мониторинг са радиационните параметри на основни компоненти на околната среда (въздух, води, почва, растителност, селскостопанска продукция). Всички изследвания се изпълняват по утвърдени валидирани методи за измервания и анализ. Дейностите са напълно хармонизирани с изискванията на чл. 35 от Договора Евратом, Препоръка 2000/473/Евратом и документите на МААЕ“, посочва от АЕЦ "Козлодуй".

От МОСВ също успокоиха хората като отчитат, че общо 26 станции на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) следят за състоянието на радиационния гама-фон в България и до момента нито една не е отчела завишени нива. Към настоящия момент Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон не е регистрирала изменения на територията на България над естествените вариации, характерни за гама фона в пунктовете за измерване, сочат данните на ИАОС.

МОСВ чрез ИАОС администрира Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон. Системата разполага с 26  автоматични мониторингови станции, разположени на територията на страната, които извършват непрекъснати измервания.

По повод на публикувани данни в социални мрежи, че измервателна станция в Румъния е отчела пoвишeниe нa paдиaциoнния фoн в Румъния, МОСВ информира, че в България не се отчита увеличение на стойностите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase