Снимка: БГНЕС
fallback

Срещу още 7 полицаи са образувани дисциплинарни производства за упражняване на полицейско насилие на протеста на футболните фенове в София, съобщи Нова тв.

До момента се знае, че ръководството на СДВР е отстранило трима полицаи, включително и командир на отряд.

Вътрешният министър Калин Стоянов пък поздрави полицаите за добре свършената работа.

Далеч съм от идеята да оправдавам полицейското насилие. Не мисля, че някой в тази система и извън нея би оправдал каквато и да е форма на насилие, особено когато пък го правят хора в униформа, чиято роля е да защитават закона, да осъществяват превенция на насилието над граждани. И може би това го прави още по-скандално и още по-неприемливо. Факторите са много и допускам, че те са с кумулативен ефект, с натрупване във времето. В Института по психология на МВР се извършва първоначалният подбор на кандидати. Трудно ми е да си представя, че някой влиза в системата с такова намерение, заяви пред телевизията Марияна Зарова от Института по психология на МВР.

Тя разкри, че психологическата пригодност на полицаите се установява единствено на входа на системата и после се проверява само при рисково поведение.

Зарова коментира и психопрофила на полицаите, които се виждат на кадрите с насилие.

"Виждам хора, излезли от професионална роля. Влизайки в полицията, едно от нещата, които те трябва да научат, да развиват след това и да затвърждават в работата си на терен, е да заменят тази естествена инстинктивна реакция на човек, който е нападнат, с една професионална реакция. Защото всеки един, когато е обстрелван с бомбички и други средства, инстинктът му е да се скрие или, ако се чувства силен, да контраатакува. На полицаите това не им е позволено. При някои хора този механизъм се поврежда по-рано. И вероятно това може да обясни тези инциденти", заяви психологът.

Според нея "извън това, което се случи по малките улички, атаките на протестиращите бяха удържани съвсем професионално".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Георги Илиев Митев

преди 6 месеца

Хората , които са алкохолици и дргиращи се не трябва изобщо да се допускат да работят . Те са обществено опасни . Тези хора са предимно в силовите структури и ведомства . Банковите служители и тези в мобилните оператори са дрогирани се , за да могат да се саморазправят с бедните и хората с нулеви доходи , които вече са измамили като са ги заробили с неизпълними договори от престъпните им схеми .

16

Патил

преди 6 месеца

Едно време психото на МВР беше маша в ръцете на шефовете за да уволняват неудобните.

15

???

преди 6 месеца

Абе ***, защо тогава 38 са ранените полицаи, а цивилните 12?Защо не се протестира мирно,а се хвърляха камъни и бомбички?

fallback