Снимка БГНЕС, архив

ГДБОП разкриха фалшив сайт за продажба на дигитална валута. Оказва се, че всеки месец десетки българи са измамени чрез различни онлайн схеми, които предлагат инвестиране срещу обещания за големи печалби. Някои от жертвите дори са принуждавани да продават имоти и да теглят заеми. Накрая обаче се оказват разорени.

Всичко започва с фалшива новина в информационен сайт, че от 24 ноември китайското правителство пуска нова монета. В текста се посочва, че правителството е избрало конкретна фирма посредник за продажбата, а в посочен линк потребителите могат да отидат директно на сайта на компанията. Ефектът е подсилен с фейсбук коментари за бърза печалба, пише "24 часа".

"През първите 5 дни спечелих 5800 лв и бавно се увеличават", сподели потърпевш.

От потребителите се искат две имена, имейл и телефон за връзка.

"Очевидна измама ,,Юан профит" сайта. Вижда се, че името на сайта не отговаря на описанието на уеб браузъра. Същият облик съм го виждал на уеб сайт, който продава дигитални юани повече от две години насам и доста хора са повярвали но това нещо", заяви финансовият анализатор Йордан Мицикулев.

"Сайтът е създаден от киберпрестъпници с цел да набира жертви на инвестиционни измами.Този конкретно е регистриран чрез американска фирма за домейни. Също се ползва американска компания, за да се хоства този сайт, но тези компании са напълно легитимни и много хора ги използват", каза директорът на дирекция "Киберпрестъпност" ГДБОП Владимир Димитров.

Всяка седмица в ГДБОП получават средно по два сигнала от измамени потребители. Целта на подобни сайтове е жертвата да остави мобилния си номер, след това се поема от колцентър и започва убеждаването да се инвестират пари в различни финансови инструменти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase