Снимка БГНЕС, архив

Увеличаването на доходите във всичките им аспекти е една от вай-важните политики, заложени в Бюджет 2024 г. Увеличението на доходите е 11%, толкова е и увеличението на пенсиите.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, предава БГНЕС.

Вицепремиерът заяви, че ако достигне доходи от 60-75% от доходите в страните от Европейския съюз, тогава много български граждани ще се завърнат у нас. „Това започваме да го виждаме в редица индустрии, които дават високи заплати. Не само в Ай Ти сектора, но и в енергетиката и други сфери. Колкото по-бързо нашите доходи достиган европейските, толкова повече наши сънародници се замислят да се върнат в страната“, смята Василев.

В същото време той подчерта, че увеличаването на доходите не може да бъда изкуствено. За целта е заложена една много сериозна инвестиционна програма. Новото тук е, че тази инвестиционна програма, която е на стойност почти 10 милиарда лева, е изнесена в отделно приложение.

„Така за пръв път виждаме всички капиталови разходи. Съответните комисии в Народното събрание трябва да преценят кои проекти в съответните сектори – здравеопазване, инфраструктура и др – са най-целесъобразни“, заяви Василев. Именно тук той очаква най-големи корекции между първо и второ четене.

Отделно приложение ще има и за проектите на общините. Като тук се дава свобода на местната администрация да прецени за кои проекти да харчи парите, кои са приоритетите за тях. „Достъпът е равен за абсолютно всички общини. Общините ще имат възможност да подадат проекти между първо и второ четене. На 1 март ще бъде обновен списъка, за да може да стане той окончателен. Това ще даде възможност на общините, които имат нови управления или на се имали проектна готовност да могат да реагират“, обясни Василев.

Финансовият министър е категоричен, че бюджетът спокойно може да изкара една година без актуализация: „Бюджетът ще издържи със сигурност една година. Актуализация е възможна само, ако имаме по-големи приходи“.

Василев отрече разходите за отбрана не са намалели, те са разчетени на около 4 милиарда лева.

Той подчерта, че е изключително важно да имаме устойчивост на данъчната система, плоските данъци се запазват. „Ще осветляваме данъци, а няма да ги увеличаваме. За да започнем да събираме данъци, ще трябва да приложим мерки за по-доброто им събиране“, каза Василев и обеща бюджетът от напрегнат да стане по-малко напрегнат.

Бюджетът ще влезе в МС днес и днес трябва да бъде внесен в НС, заяви Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase