СНИМКА БГНЕС

Камерите на толсистемата вече могат да засичат и скоростта на шофьорите. За целта е разработен специален софтуер. Това съобщи пред БНТ директорът на БГ ТОЛ Георги Темелков. Той заяви, че очаква до 4 месеца в сила да влязат и глоби за шофьорите, засечени да карат с превишена скорост от толсистемата.

Предстоят промени, които ще бъдат внесени в Закона за движение по пътищата. Има консенсус между народните представители, защото темата е проблемна и трябва да се върви към правоприлагане в тази посока, обясни Темелков.

Покритието на камерите е в цялата страна, 24 часа в денонощието. Засичането на скоростта може да се извършва още от въвеждането на толсистемата, а България разполага с една от най-модерните системи в Европа, обясни още Темелков. В момента се извършва сертифициране на системата за засичане на средна скорост от Българския институт по метрология.
 
"По време на изпитването за 250 преминавания има около 45 нарушения със средна скорост от 120 км/ч", каза още Георги Темелков. Превишаването на скоростта по главните пътни артерии се следи в контролния център на БГ ТОЛ. 295 са камерите, които ще засичат скоростта.
 
Системата е интегрирана с МВР, Митниците и НАП от самото начало, т.е. има постоянен контрол от институциите.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред Нова телевизия уточни, че Националното тол управление към Агенция "Пътна инфраструктура" разполага с над 300 рамки, на които са монтирани камери. По думите му от МВР зависи кога ще започне да се упражнява този контрол.

„Системата за управление на камерите разполага с модул за интеграция със системата на МВР, така че те биха могли да използват камерите, на теория това може да стане и днес – камерите и сега ви засичат, просто не получавате фиш за нарушение, тъй като не се използват за тези цели“, поясни министърът.

Приходите от пътни такси от 1 януари 2023 г. до момента са около 696 млн. лева, отчитат още от тол управлението. Приблизително 248 млн. лева от тях са от е-винетки, а от тол са над 425 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase