Снимка БГНЕС, архив

ГЕРБ няма да подкрепи искането на финансовия министър Асен Василев залегнала в проектобюджета за 2024 година, таванът на позволените плащания в брой да бъде намален от 10 000 лева на 5 000 лева.

Аргументът на финансовото министерство е, че по този начин, минавайки през банка, ще се изсветлят транзакциите между фирми и граждани.

Още по темата

Депутатът Александър Иванов обясни, че предложеният пакет от Министерство на финансите и приет от Министерски съвет по данъчните закони са направени под предлог, че ще се изсветли икономиката и ще се повиши събираемостта,  но повечето организации, които са изпратили становища по тези законопроекти, казват, че те ще увеличат единствено административната тежест за гражданите, бизнеса и приходните агенции, които ще трябва да ги изпълняват.

От „Възраждане“  също се обявиха против идеята на Василев.

Цончо Ганев смята, че липсва ясна и точна обосновка защо се прави и какви ще са ефектите от свалянето на прага.

Той не се съгласи с аргумента на МФ, че по този начин ще се изсветлят сключваните сделки, защото и сега фирми, плащащи до 10 000 лева, изискват касов бон, за да възстановят част от разходите си.

Мартин Димитров от ПП-ДБ коментира, че дебатът за плащанията в кеш тепърва предстоят.

Според него предложението на Асен Василев има логика за борба със сивата икономика. От друга страна имало и мотиви в становището да на се намалява прагът заради инфлацията и защото в малките населени места няма толкова развита клонова мрежа на банките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase