Снимка БГНЕС

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" внесоха проект на решение за създаване на временна комисия в парламента за полицейското насилие на протеста срещу Българския футболен съюз.

Автори са лидерите на коалицията Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Задачата на комисията ще е да "установи всички факти и обстоятелства, довели до ескалиране на напрежението и сблъсъците между органите на МВР и протестиращите граждани срещу ръководството на БФС, както и действията на служителите на МВР". Тя ще има 18 членове - по трима от всяка парламентарна група. Работата ще продължи един месец, а накрая трябва да завърши с доклад.

Още по темата

За създаването на такава комисия настоя още вчера премиерът акад. Николай Денков. Същото искала и Мария Габриел. Подкрепа днес дойде и от БСП.

От ДПС се противопоставиха. "Има си проверяващи органи в рамките на Инспектората на МВР. Ако има някой с прекомерно насилие и го установят – има си закони, има си наказания", коментира лидерът на групата в парламента Делян Пеевски.

Създаването на комисията ще бъде гласувано от Народното събрание. За да мине, трябват поне половината депутати, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase