Снимка БГНЕС, архив

Вноската за втора пенсия на родените след 1959 г. трябва да се увеличи плавно до 10%, смятат пенсионноосигурителните дружества.

Така пенсиите от универсалните фондове ще постигнат по-висок коефициент на заместване на трудовите доходи, но това ще работи и за по-малък натиск към солидарния стълб и преодоляване на натрупаните дефицити в него, коментира Евелина Милтенова, председател на УС на Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества у нас, на дискусия за пенсионно-осигурителната система у нас, организирана от Българската стопанска камара.

Осигуровката стои от години замразена на 5%, въпреки че правното й увеличение бе предвидено в Кодекса за социално осигуряване. Заради непрекъснато растящия дефицит в НОИ ред правителства не предприемат тази стъпка. Още преди години вноската трябваше да стигне поне 7%.

Увеличението на отчислението за универсалните фондове не означава непременно по-висока осигурителна тежест - тази вноска се отделя от общата пенсионна осигуровка за родените след 1959 г., пише "Сега".

При пълно осигуряване - за 40-годишен период, без прекъсване в стажа, човек може да постигне до 15-20% заместване на дохода от заплата през втория стълб, каза Милтенова. Дори сега - при 20 години осигуряване, при пожизнената пенсия се постига 14% заместване. Хората, които имат достатъчно добри постъпления в индивидуалните си партиди за пожизнена пенсия, все още са твърде малко, но с годините делът им се увеличава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase