Снимка: БГНЕС

Диабет, характерен за възрастните, се появява все повече сред деца. Това заяви в интервю за БТА доц. Антоанета Гатева, ендокринолог в Александровска болница.

Тя посочи, че диабетът сред децата обикновено е тип 1 и се проявява заради особености на имунната система, но заради заседналия начин на живот и затлъстяването, вече се среща и диабет тип 2, който е характерен за възрастните хора, което е стряскащо.

Данните за България показват, че близо 10% от възрастното население е засегнато от диабет, но около 3% от тях не са диагностицирани. Основни рискови фактори за диабет са обездвижване и затлъстяване, а усложненията от диабет може да започнат още преди изявата му, предупреди лекарят.  

Днес започва кампанията „Не чакай диабета, изследвай се днес!“ с безплатно измерване на гликиран хемоглобин, по инициатива на Института за здравно образование и се провежда в 12 лечебни заведения в страната. Насочена е към хора, които нямат доказан диабет.

След COVID-19

При много от пациентите, при които коронавирусната инфекция протичаше тежко, се наблюдаваше повишаване на нивата на кръвна захар в организма. COVID-19 засяга клетките, произвеждащи инсулин, а лечението на инфекцията, включващо и кортикостероиди, може значително да повишат нивото на кръвната захар. След преболедуването на инфекцията при немалка част от болните нивото на кръвната захар се нормализира, но това означава, че проследяването им занапред трябва да продължи, за да се наблюдава дали ще се проявят въглехидратни нарушения, съветва доц. Гатева.

По думите ѝ при някои пациенти диабетът, който се е проявил по време на боледуване от COVID-19, ще остане и занапред, и най-вероятно това са хора, които след време са щели да развият захарен диабет в резултат на други рискови фактори, които имат – фамилна обремененост, затлъстяване и др. Повишаването на нивото на кръвната захар в хода на заболяване показва, че човек има някакъв подлежащ проблем с въглехидратната обмяна. По време на ковид пандемията имаше данни, че и при абсолютно здрави хора – такива, които нямат никакви проблеми с въглехидратната обмяна, могат да се засегнат бета клетките, допълни тя.

Отключването на диабет сред хора, които нямат фамилна обремененост, е в резултат, освен стрес, на заседнал начин на живот и затлъстяване, на лечение с кортикостероиди, на ревматологични заболявания, на лупус, на хронични бъбречни заболявания.

При деца се появява диабет, характерен за възрастни хора

Най-честият диабет в детска възраст е диабет тип 1, който има автоимунен произход, като причините са свързани най-вече с имунни особености. Прави впечатление, че сред децата се появява захарен диабет тип 2, който е типичен за възрастните хора, като появата сред децата отново е свързана с наднорменото им тегло и затлъстяването. Много е стряскащо, че това се случва на такава млада възраст. Имам много пациенти, които на 20-30-годишна възраст вече имат захарен диабет тип 2, добави тя.

Затлъстяването е в резултат както на липса на физическа активност, така също и заради консумиране на некачествена храна. Заседналият начин на живот, дори и при едно добро хранене, е абсолютен рисков фактор за развитие на диабет. Качеството на храната обаче все повече се влошава и съдържа все повече консерванти и преработени храни. Човек не може да разчита на това, че само свалянето на теглото му ще намали риска от поява на диабет, ако не се движи.

Основните рисковите фактори за поява на диабет са наднорменото тегло - с индекс на телесна маса над 25, заседналия начин на живот, фамилна обремененост, високо кръвно налягане, нарушения в липидния статус, раждане на дете с тегло над четири килограма, синдром на поликистозните яйчници. При хора със затлъстяване и фамилна обремененост са абсолютно задължителни редовните прегледи, напомни доц. Гатева.  

Какво не е заседнал начин на живот

Физическата активност е различна за всеки човек, но за да разберат хората какво не е заседнал начин на живот, се предполагат най-малко 30 минути на ден умерена по интензитет физическа активност, както и два пъти в седмицата тренировки за повишаване на мускулната маса. Умерената физическа активност е такава, при която човек не може да води нормален разговор докато я извършва. Не е задължително тренировките за мускулна маса да се правят във фитнес зала, тъй като са достатъчни упражненията, които се правят с ластици, както и упражнения от каланетика или пилатес.

Данни

Не само в България, а и в света, данните за честотата на диабет показват повишаване на случаите. Те винаги са последвани от прогноза за 10-15 г. занапред, но след като измине този период, се оказва, че прогнозата е била много подценена, защото темповете на диабет се повишават с много по-висока скорост, отколкото очакваме, допълни лекарят. По думите ѝ в България проучване, извършено преди 10 години, показва честота на захарния диабет около 10 на сто във възрастта 20-70 г. От тях близо три процента не са диагностицирани. Тези данни са доста притеснителни, предвид усложненията и проблемите, които носи диабетът, каза още тя.

Дълго време се е смятало, че при повечето пациенти късно се открива захарният диабет и затова те вече имат усложнения, но през последните години става ясно, че диабетните усложнения започват във фазата на предиабет - когато има гранично повишение на кръвната захар. Много често не се обръща внимание на този показател, дори да е установен. В началните фази усложненията са абсолютно безсимптомни и ако няма активно търсене на дискретни промени, усложненията биха се открили много късно и ние почти нищо не можем да направим, добави доц. Гатева. Когато пациентът има симптоми, вече е късно.

Първите сигнали на диабет

Диабетът не боли, високата стойност на кръвната захар не боли. Когато пациентът има класическите симптоми – жажда, често уриниране, умора, кожни инфекции, това обикновено означава, че нивата на кръвната захар са много високи и диабетът се е появил преди няколко месеца, дори години. Често хората имат оплаквания от тръпнене или мравучкане в краката, което е класическата невропатия, и тогава се установява и захарният диабет, посочи доц. Гатева. Често, обаче, тези последици ги откриваме в случай на остър инфаркт или инсулт, след като пациентът е постъпил в болница.

Количеството на изпитата вода при всеки човек е субективно, но ако той изведнъж установи, че има нужда от повече течности, това би било сигнал. Когато внезапно започне повишено уриниране, особено нощем, това също е сигнал, че вече нещо не е наред. За мъжете честото уриниране може да се дължи на проблем с простатата, затова и трябва да се правят скрининговите изследвания, особено ако пациентът е рисков за диабет. Ежегодното изследване на нивата на кръвната захар и на гликирания хемоглобин при рискови пациенти е задължително, тъй като тези показатели ни позволяват да открием диабета още преди да се проявят симптомите, допълни тя.

Медикамент, който се ползва в лечението на диабет, доскоро се използваше нерегламентирано и за отслабване, припомни доц. Гатева. По думите ѝ преди няколко седмици се появиха съобщения от регулаторните органи на други европейски държави, в които се посочва, че има открити фалшиви опаковки от него. Никой не знае какво точно би могло да се съдържа във фалшивия медикамент, но е изключително опасно, ако той съдържа инсулин и затова не съветваме пациентите да правят опит да си го набавят от чужбина с цел отслабване, добави доц. Гатева. По думите ѝ в България, след задължителното електронно изписване на медикаментите за лечение на диабет, което влезе в сила от 16 октомври тази година, лекарството не може да се изпише на човек, който не страда от диабет.  (БТА, Десислава Пеева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase