Снимка: Facebook
fallback

Войната в Украйна, а отскоро и конфликтът в Близкия Изток, събудиха отново позабравените за кратко внушения, че тече мобилизация в Българската армия. Всичко това е съпроводено със снимки в социалните мрежи, показващи повиквателни заповеди.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев твърди, че дезинформационни кампании, в които участват и парламентарни партии, пречат да бъдат наети хора в армията - там има 6000 свободни места. Кампаниите плашат, че военните ще бъдат изпратени в Украйна.

През последните седмици най-активно се споделя документ, получен в края на септември от Деян Иванов. Той е военнослужещ повече от 12 години, напуска системата през 2018 година, а след последните избори е кмет на село Шивачево, издигнат от "Възраждане".

„Служител от окръжието ми поясни за какво става въпрос, че това е един вид като постоянна повиквателна за мобилизация. Това би следвало да означава, че от бойното поле би трябвало да ме дели само заповед на българското правителство. Не мисля, че трябва да вземаме страна в който и да е конфликт“, каза Деян Иванов пред Би Ти Ви.

От Централното военно окръжие обаче са категорични - мобилизация няма.

„Централно военно окръжие и военните окръжия в страната водят отчет на българските граждани и техника в запаса. Този отчет се казва "резерв". Той се дели на две - доброволен и запас. Запасните са съответно граждани, които имат военна подготовка, преминали са военна подготовка. Също граждани, които имат граждански специалности за нуждите на Въоръжените сили – доктори, юристи, фармацевти. Повиквателните заповеди, които получават гражданите, това е рутинен, ежедневен процес, който се изпълнява от органите по военен отчет. Абсолютно никаква връзка няма с войната в Украйна. Това са непочтени и некоректни коментари и интерпретации. Напротив, тези дейности, който ги извършваме, сме ги извършвали и назад в годините“, подчерта полковник Павлин Велков - началник на Централното военно окръжие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

230

Вис

преди 5 месеца

Майката и на тая армия умрела...Това Не е Българска.. А Натовска...Чужда...

229

Анонимен

преди 5 месеца

Украйна поне е по-близо , но Тайван е бая далечко !

228

Анонимен

преди 5 месеца

Явно:Мобилизираните в Бг все едно че КАНДИДАТСТВАТ за работа в МО !Но иде война на НАТО и в Тайван , така че няма да се разминем с мобилизация , налЕ сме в НАТО-то.

fallback