Снимка: Bulgaria ON AIR

54% от бизнеса са положително настроени за 2024 година и очакват да има подобрение в инфлацията. Данните са от "Европейско икономическо проучване".

"Интервюирали сме 995 български фирми. Основните теми във въпросника са свързани с очакванията на бизнеса за 2024 г. за българските продажби, за експорта, заетостта и очакваните инвестиции", каза в "България сутрин" Боряна Абаджиева - експерт от отдел "Икономически анализи и политика" в Българската търговско-промишлена палата.

Гостът посочи, че трите основни предизвикателства в европейски план са свързани със заетостта в посока липса на кадри и техните умения; с постоянно повишаващите се разходи за труд; с въпроса за енергийните ресурси.

"При нас като основен проблем фирмите са посочили липсата на квалифицирана работна ръка. Налага се фирмите да самообучават персонал", изтъкна Абаджиева пред Bulgaria ON AIR и допълни, че фирмите опитват да прилагат автоматизация на процесите и вкарване на изкуствения интелект в работния процес.

А основните послания са свързани с това политиците да обърнат внимание на регулаторните режими, които спъват дейността на фирмите.

"Не е диференцирано към по-големи и по-малки фирми - регулациите са съществен елемент от работата на фирмите в България. БТПП има становища по всички въпроси, свързани с това да се намали административната тежест за бизнеса", коментира Боряна Абаджиева.

По думите ѝ последната макроикономическа прогноза на правителството дава доста предпазливо подобряване на икономическата среда относно инфлацията. Очаква се да приключим годината с 9% инфлация, а за следващата се очертава 4-4,5%.

Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase