Снимка: Bulgaria ON AIR

Над 100 000 електронни фиша са изпратени на нарушители на пътя след въвеждането на новата система за електронно връчване, която е в сила от 16 октомври.

"Този SMS, който получават, съвсем не е да се реализира административно наказателна отговорност, а с информационен характер - цели да извести човека, че има издаден вече съществуващ документ - фиш, електронен фиш за нарушаване на скоростните режими и наказателно постановление", поясни гл. инспектор в отдел "Пътна полиция" Мария Ботева в студиото на "България сутрин".

Данните - телефонен номер и електронна поща сме оставили в структурите на МВР пир подаване на документи за подмяна или издаване на СУМПС. Другият начин за проверка е чрез системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление, която е свързана със системата на МВР.

Гл. инспектор Ботева припомни, че фишът се съставя на място при спиране за установено нарушение и шофьорът има 7-дневен срок за заплащането на глоба в 80% размер.

"Електронните фишове за установяване на нарушение на скоростни режими и наказателни постановления първо трябва да бъдат връчени и тогава да бъдат предприети действия по заплащане или обжалване", уточни гостът на Bulgaria ON AIR.

Тя показа как изглежда съобщението, което бихме получили на телефона си. То е по-кратко и съдържа основна информация.

По-подробни са данните, които бихме получили на електронната си поща. Включително линк към МЕУ.

"Ако проследят посочения линк, хората могат да влязат в системата на МЕУ. Ако човек има създаден профил да продължи процедурата и отвори документа, който е в pdf формат, това ще се счита за връчване на електронен фиш. Това не е фишинг атака, може някои хора дори да са забравили за фишовете", каза още гл. инспектор Мария Ботева.

Срокът за заплащане на санкцията в намален размер, когато е връчена по електронен път, е 14 дни.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase