Снимка: Bulgaria ON AIR

Може въобще да не се стигне до разговор за нарушение на Изборния кодекс в изборния ден. Преброяване може да има по преценка на съда, когато се установи разминаване в резултатите или технически грешки. Ако има недоволни от решението, може да се стигне и до Върховния административен съд. Така преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова коментира в студиото на "Денят ON AIR" оспорването на резултатите от местните избори в София от страна на Ваня Григорова.

Според доц. Киселова целта на съда е тези спорове да се приключат колкото се може по-бързо. По думите ѝ, когато има загубил с малка разлика, всеки би мислил, че е ощетен при преброяването. Тя отбеляза, че съдът по правило е лишен от емоции и ще се придържа към правилата на Изборния кодекс.

"Аргументите трябва да са толкова сериозни, че да убедят съда, че може да се обърне резултата. Ако има радикални промени, ще се стигне до промени в резултатите или до нов избор", посочи тя.
"Аз не съм привърженик на нормативните промени и на идеята, че те по магически начин ще променят ситуацията. Трябва да се помисли за едни по-елементаризирани методически указания от страна Централната избирателна комисия", каза доц. Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос има ли законово основание премиерът Николай Денков да иска оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев, доц. Киселова отговори, че основанията са предвидени в закона и трябва внимателно да се прецени какви задачи могат да бъдат залагани на Държавна агенция национална сигурност.

"По отношение на националната сигурност членовете на правителството и министър председателят трябва да са по-внимателни, защото има въпроси, които са отвъд политическите амбиции", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase