Снимка: БГНЕС

Заради бурен вятър и силна турбуленция, редовен полет на австрийките авиолинии от Виена - OS797, не успя да кацне в София в неделя вечер. По разписание, това трябваше да се случи в 18:00 часа.

След два неуспешни опита, ужасяващо клатушкане, куп негативни емоции и преживян ужас от пътниците, в крайна сметка се е наложило самолетът да бъде пренасочен към летище "Отопени" в Букурещ, където се е приземил в 18:53 часа местно време.

"Тръгнахме с 30 минути закъснение от летището във Виена. При приближаването на Летище София имаше много облаци и много тежка турбуленция", разказва пред bTV Ива Петкова, която е сред пасажерите на полета от австрийската столица.

"Закъсняхме с още половин час в опити да кацнем в София. Пренасочиха ни към Букурещ, където сме и в момента“, допълва Ива, която със сигурност ще трябва да почака до утре преди да се прибере у дома.

Друг пътник в самолета коментира, че всички аларми - звукови и светлинни са се включили при опитите на самолета да кацне:

"Беше като филм на ужасите, всички пищяха, а аз можех само да се кръстя и очаквахме да се случи най-лошото."

След успешното кацане в Букурещ и преживения ужас, част от пътниците са решили да слязат в румънската столица и оттам да тръгнат към България на свои разноски.

Първоначално пилотът е искал да върне всички във Виена, но въпреки неговото желание, е имало и такива, които са предпочели да слязат и да продължат към София, който както намери с личен и обществен транспорт.

Друга част обаче, сред които и Ива Петкова, ще се завърнат обратно със същия самолет във Виена по-късно тази вечер, където ще преспят на разноски на австрийските авиолинии и утре ще направят нов опит да кацнат в София.

"При всички случаи това ще стане в рамките на следващия ден, защото не се знае кога ще излетим от Букурещ, където сме в момента. Съобщиха, че ще се погрижат за хотелското настаняване и за пренасочването към София, надявам се още утре", споделя Петкова докато чака да излети отново към Виена.

Както по-рано стана ясно, отклонени от летище София с още три полета. Освен този от австрийската столица, поради лошото време полетът на компания „Лот" от Варшава, планиран да кацне в София 17:40 часа, е пренасочен към същото румънско летище "Отопени". Самолетите на "Райънеър" от Рим и на "Луфтханза" от Франкфурт, планирани за кацане в столицата съответно за 17:40 часа и 17:45 часа, са пренасочени към летище Пловдив.

През днешния ден бе обявен оранжев код за опасно време във всички 28 области на страната.     

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase