Снимка БГНЕС, архив

Българският фармацевтичен съюз (БФС) обвини Българския лекарски съюз (БЛС) в противоречиво интерпретирани данни с цел внушение на пресконференция. Причината са електронните рецепти за медикаменти, съобщава Би Ти Ви.

В позицията си БФС посочва, че по време на срещата с медиите на 2 ноември 2023 г. БЛС са изнесли данни, които не са тълкувани правилно, а направените заключения са некоректни.

Според БЛС аптеките от 3380 аптеки в страната само 2938 са изпълнявали електронни рецепти. Фармацевтите внасят яснота в тези числа.

На територията на България към момента работят 3230 аптеки, като от тях 198 са болнични – те не извършват отпускания на лекарства по „бели електронни рецепти“.

72 пък са на помощник фармацевти, които изобщо нямат право да отпускат продукти по лекарско предписание.

„БЛС се интересуваха защо 442 аптеки не са отпускали електронни рецепти. 270 аптеки (198 болнични аптеки и 72 аптеки на помощник фармацевти) няма как да са изпълнявали такива предписания. Остават 2960 аптеки, от които 2938 са отпускали електронно. Предполагаме, че 22 аптеки все още на са виждали електронна бяла рецепта, защото не са имали пациенти с такива предписания“, посочват фармацевтите

Според БЛС 204 230 са издадените електронни предписания след 16.10.2023 г. От тях 134 983 или 66% са изпълнени, а 14 164 предписания или 6.9% са анулирани.

БФС обяснява това с липсата на усилия от страна на лекарския съюз да обясни как точно се предписват електронни рецепти. „Предполагаме, че много лекари са допускали грешки при предписването и са анулирали предписанията“, допълват фармацевтите.

„Не всички предписания са анулирани. Има пациенти с няколко варианта на едно и също предписание – няколко рецепти за едно и също нещо. Изпълнено е коректното предписание, а останалите остават неизпълнени. Има предписания, които не подлежат на изпълнение – изписана една таблетка вместо една опаковка, изписани лекарствени продукти, които не са налични въобще на пазара и др“, казват още БФС.

Други данни на БЛС сочат, че 69 376 електронни рецепти за изтеглени от аптеки, но само 28 264 са изпълнени. От БФС казват:

Има много и различни причини една рецепта да не бъде изпълнена, като някои от най-често срещаните са:

-        Предписаният продукт е регистриран в България, но не е наличен на пазара (никога не е внасян или просто в момента го няма)

-        Предписаният продукт е регистриран, наличен на пазара в България, но аптеката не разполага с него, защото няма гарантиран достъп до всичко налично в складовете. В този случай пациентът обикаля по аптеките в търсене на точно предписания продукт.

-        Пациентът не може да си позволи предписаната му терапия. Тъжно е, но е факт! Дори в аптеката да има наличен аналогичен лекарствен продукт на по-достъпна цена, ако лекарят е предписал по търговско наименование, замяната е невъзможна вече.

-        Пациентът отказва терапията. Дали причината е в липса на доверие, възможности, внушения или „ще изчакам да видя дали няма да ми размине от само себе си“ е въпрос с много отговори.

В края на позицията си БФС посочва, че аптеките и фармацевтите не се плашат от прозрачност и контрол, за разлика от други медицински специалисти и участници във веригата на лекарствоснабдяването. „Дигитализацията позволява превантивен контрол в реално време, който защитава и предписващия, и отпускащия, а най-вече пациента“, допълват фармацевтите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase