Снимка: БГНЕС

Два нови вагона за превоз на велосипеди и скиорски принадлежности ще се движат всяка събота и неделя от 4 ноември с композициите на бързите влакове "Родопи", по направлението Септември - Добринище – Септември, съобщиха от Българските държавни железници (БДЖ).  

Вагоните са преустроени пощенски фургони, с изградени специални заключващи се поставки за велосипеди и скиорски принадлежности, с цел да бъдат застопорени неподвижно. Два са готовите за движение към този момент, а в рамките на следващата година се очаква да бъде завършен и пригоден вагон за превоз на лица с намалена подвижност.

Специализираните вагони ще могат да бъдат включвани и към всички влакове по маршрута на теснолинейката след предварително заявен превоз на минимум четири велосипеда или скиорски принадлежности и не по-късно от седем дни преди датата на пътуване. Цената за превоз на един велосипед е 2,00 лв, която се заплаща на билетните каси при закупуване на документите за пътуване.

Изграждането на теснолинейката Септември-Добринище започва през 1921 г. по настояване на Българската армия и Министерство на горите с цел отбрана на тези отдалечени и скоро освободени български територии, както и за добив и транспортиране на неизчерпаемия горски ресурс в планините, показва справка на сайта на БДЖ.

Проектът е на арх. Стоян Митов, а изпълнението е възложено на въведената година по-рано Трудова повинност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase