Снимка БГНЕС, архив

“Получихме писмо от Прокуратурата, които са направили изследване на фактите и обстоятелствата свързани със собствеността на Руската църква. Ние бяхме сезирани да проведем процедура по възстановяване на собствеността”. Това заяви регионалният министър Андрей Цеков, предаде БГНЕС.

Цеков коментира, че материалите по този казус са 4 папки с документи. “Ще се запознаем с фактологията, ако има основания ще предприемем нужните действия”, поясни Андрей Цеков.

Министърът на регионалното управление даде срок от поне месец за преглеждане на документацията по казуса с Руската църква “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.

“Основното, на което сме наблегнали в предложението до МРРБ е, че е съставен един констативен нотариален акт. От приложенията към този констативен нотариален акт не намираме да е налице правоприемство между бившето руско царско дипломатическо агентство, тоест руската империя и настоящето посолство на Руска федерация, което е лицето на Руската държава”. Това заяви Виктор Малинов, прокурор от ВАП.

Още по темата

Прокурорът е установил и че след като храмът е пострадал от бомбардировките след втората световна война, 2/3 от възстановяването на храма са от българската държава и само 1/3 от СССР. “Не сме намерили и документи, че от съветска страна са изпълнени тези задължения. Не сме намерили доказателства не само за строежа на църквата, но и затова че са изпълнени нормативните изисквания”, добави прокурорът от ВАП. Малинов допълни, че болшинството от документите идват от Държавни архиви.

Казусът с руската църква възникна, след като тя бе затворена от посолството на Русия, когато нейни свещеници бяха обвинени в шпионаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase