В Деня на народните будители телевизия Bulgaria ON AIR ви среща със съвременни будители.

Едни от тях са част от българската общност в Сан Диего, които в последните 13 години се опитват да основат българска православна църква.

Иво Нейчев е българин, живеещ в Сан Диего, щата Калифорния. Той отива в Америка през 2006 г. с идеята да започне нов етап в живота си, а днес е финансов анализатор за големи корпорации. Преди 13 години Нейчев и други българи там започват инициативата за изграждането на българска православна църква и училище за съхранение на българската култура.

"Както повечето българи знаят, Българската православна църква по време на Османското владичество е играла основна роля за запазване на българската култура, за запазване на писмеността, за запазване на нашата идентичност", заяви Нейчев за "България сутрин".

Изграждането на църква се оказва сложно и скъпо начинание за българската ни общност там.

"Сан Диего е един от най-скъпите градове в Америка и за осъществяване на една такава идея ни трябват милиони. Това определено действа малко демотивиращо, но същевременно и мотивиращо за всеки един от нас да се пробват всички варианти", каза Нейчев.

Той сподели, че трудностите за набиране на средствата са много, но вярва, че в момента, в който осъществят идеята си да имат наша земя, ще се появят и много доброволци, които ще ги подкрепят.

Инициативата на Нейчев и българите там срещат подкрепа от сръбската общност и сръбския отец Брацо, които помагат на сънародниците ни да провеждат службите си. Дава сградата безвъзмездно на българите и за други инициативи.

"Сръбската православна църква и сръбската общност откликнаха без никакви задни мисли. Те ни подслониха, те ни дадоха църква, която да ползваме абсолютно безвъзмездно, те ни дадоха помещения, зали, в които да правим нашите събирания", разказа Нейчев.

Църковното настоятелство, от което е част Нейчев, организира църковни служби за българите в Сан Диего и събития, на които сънародниците ни да се събират, празнуват и представят българската култура на чужденците.

"Където и да живеем по света, сме първо българи. Българската църква би помогнала да поддържаме българското, което обичаме", посочи Екатерина Тодорова.

А отец Брацо Кършич миналата година е награден от консула ни в Лос Анджелис Бойко Христов за неговата всеотдайност и човеколюбие, с които той от години помага на българската общност в града.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase