Снимка БГНЕС
fallback

ЦИК гласува за отпадане на гласуването с машини, предаде БГНЕС.

Това става два дни преди изборите в неделя.

Членът на ЦИК Емил Войнов предложи на изборите в неделя, както и на балотажа следващата седмица да се гласува само с хартиени бюлетини.

В ЦИК е получено писмо от министъра на електронното управление. В него се посочва, че все още не е завършен процесът по сертифициране на устройствата за гласуване. Това е ключово изискване в Изборния кодекс.

12 от членовете на ЦИК гласуваха за отпадане на възможността за гласуване с машини. Но все още не е ясно дали това решение ще остане окончателно.

Oще по темата

"ЦИК не се оказа арбитър на изборния процес, а институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори. Това е нещо, което не мога да приема", каза говорителят Цветозар Томов.

"Категорично не съм съгласна с колегата Томов, че срамната ситуация е за ЦИК. Смятам, че в тази ситуация ЦИК бе поставена в резултат от действията на други органи", заяви по време на заседанието шефката на комисията Камелия Нейкова. Тя отрече, че ЦИК не е запозната с информацията от ДАНС. И подчерта, че е докладвала за всичко по казуса коректно.

Това стана след скандала по-рано днес, при който стана ясно, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал кодовете.

Стойнов снимал с телефона си генерирането на хеш кода, който е един от ключовете за защита на машините, и свалил информацията на флашка, посочи първи Тошко Йорданов от ИТН.Според ИТН това доказва, че ПП вече са фалшифицирали избори и затова призоваха да не се гласува на машини. Костадин Костадинов от "Възраждане" също се обяви срещу вота с машина, а Делян Пеевски от ДПС дори предложи ако техниката не бъде отменена, изборите да бъдат отложени.

"Вотът не може да бъде манипулиран през машините, защото те служат само като принтер и издават разписка. Тя след това се пуска в кутия от избирателя и се брои от секционните и общинските избирателни комисии", обяви на извънредно изявление в Министерския съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Премиерът Николай Денков заяви, че това се прави нарочно, за да бъде спряно машинното гласуване, а Бойко Борисов призова никоя партия да не се опитва да влияе на ЦИК и да се изчака нейното решение.

Утре комисията ще заседава отново от 14 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

522

Хах

преди 6 месеца

Всеки жалъk кoмyндeл дето пере лoйко, си заслужава съдбата да го врътне банкянcкия тиквoч!!!

521

Добре де

преди 6 месеца

всички умрели ще възкръснат за да гласуват с правилната тоалетна хартия - а как ще се подправят 10 000 протокола на СИК всеки един от които е писан на ръка???

520

Радослав

преди 6 месеца

Утре ще има парадокс: по малко отишли да гласуват, а избирателната активност ще е към 60% защото всички умрели ще възкръснат за да гласуват с правилната тоалетна хартия!

fallback