ВСС ще изслуша другата седмица разследващия главния прокурор съдия Даниела Талева. Повод за това са организационни въпроси, свързани с назначаването ѝ, които бяха обсъдени на заседание на Прокурорската колегия на съвета.

"Вече има назначен съдия, който трябва да разследва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, но за неща, които са свързани с позицията му на заместник-главен прокурор, когато той заместваше Иван Гешев. Очевидно няма желание в Прокурорската колегия на ВСС това разследване да започне ефективно", заяви адвокат Велислав Величков в студиото на "Денят ON AIR".

"С абсолютно несъстоятелни доводи бавеха това назначение на излъчения от Наказателната колегия на Върховния съд съдия Даниела Талева за прокурор. До момента се занимават с битовизми - кой какви канцеларски материали и компютри ще ползва", добави Величков.

По думите му няма никаква промяна в Прокурорската колегия на ВСС. "Казаха им да изберат Гешев, избраха Гешев, казаха им да свалят Гешев, те свалиха Гешев. Конците дърпа този, който избра Цацаров, който назначи Гешев, избра за по-малко от 24 часа Сарафов. Най-силно влияние в тази сфера винаги е имало ДПС", посочи юристът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него Борислав Сарафов укрепва властта, разширява влиянието си и създава впечатление за много активна дейност. На въпрос дали допуска да бъде избран Сарафов за нов главен прокурор, Величков отговори, че вероятността това да се случи е много голяма.

"ПП-ДБ имат голям тест - дали искат да правят конституционна реформа, или искат да се впишат под диригентската палка на ДПС", коментира адвокатът.

Той съобщи, че на 20 ноември ще има конференция, на която ще бъдат поканени представители на ПП-ДБ и ГЕРБ, ще бъде поканен и правосъдният министър Атанас Славов.

По думите му до преди 7-8 месеца ДПС е отричало нуждата от конституционни промени. "Делян Пеевски говори, защото другите мълчат. Аз на Делян Пеевски не вярвам", категоричен е Величков.

Той посочи, че академичната общност се страхува от прокуратурата или иска да работи в синхрон с нея. "Обектът на промяна в момента са главният прокурор, прокуратурата и ВСС", подчерта адвокатът.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase