Снимка: БГНЕС

Българското общество за пореден път е свидетел на поредица от неверни изявления за продажбата на бургаската нефтена рафинерия “Лукойл Нефтохим Бургас“. Това посочват в своя декларация от Синдиката на българските нефтохимици, работещи в предприятието.

От там са на мнение, че професията им се оклеветява. Липсва на компетентна оценка за въздействието и последствията за работещите в сектора и за държавата при отпадането на дерогацията, спрямо руския петрол, се посочват още от синдикалната организация.

"Дерогацията за преработване на руски нефт и делът на съхраняваните запаси на нефт и нефтопродукти в страната се превърнаха в разменна монета при преследването на партийни и корпоративни интереси. Гореописаното поражда съществен риск от загуба на работните ни места и гаранции за дългосрочна заетост на българските нефтохимици. Въпреки многократните обръщения на Синдиката на българските нефтохимици към политически партии и държавни институции, гласът ни не беше чут. Това доведе до повишаване на социалното напрежение и пораждане на несигурност сред работещите и техните семейства", пишат от синдиката в декларацията си.

От там допълват, че работещите в сектора ще отстояват правото си да упражняват професията на нефтохимика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase