Снимка: БГНЕС
fallback

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се обяви против по-ниските цени на хранителни стоки от първа необходимост. Така антимонополният регулатор спира инициативата на Министерството на икономиката „Достъпно за вас“.

Според КЗК възможна мярка за справяне с ръста на цените би била „предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд“.

От Министерство на икономиката напомнят, че е било постигнато принципно съгласие за включване в инициативата „Достъпно за вас“ на търговските вериги на национално и регионално ниво.

Инициативата цели българските потребители да получат около 50 продукта от малката потребителска кошница на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас, припомнят от Министерството на икономиката.

Инициативата е на принципа на доброволното партньорство в синхрон между държавата и бизнеса. В процеса на разговори постъпиха и множество запитвания за включване в инициативата и от нехранителни вериги, както и на представители на аптечни вериги.

Въпреки че инициативата не задължава участниците в нея да поддържат определени цени, а напротив стимулира конкуренцията между тях в определени хранителни групи, беше поискано и становище от КЗК.

От полученото становище в министерството става ясно, че „включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки е свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци“. КЗК посочва още, че „стартираната от Министерството на икономиката инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на Република България“.

„Министерството на икономиката няма да се откаже да търси решения, чрез пазарни механизми в пълно съответствие на закона, за да могат българските граждани да получат продукти на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас“, коментира министър Богданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Справедливост

преди 6 месеца

КЗК са слуги на монополите. Някой обикновен гражданин да е видял полза от тях. Всички виждат, че има картелни споразумения, само КЗК не ги вижда. Поредната излишна институция без грам полза от нея, но най вероятно със солиден бюджет. Къде може да се види резултатът от тяхната дейност?

36

...

преди 6 месеца

значи няма място в ЕС където хранителните стоки да са по-скъпи отколкото в БГ! и това е от десетки години насам така! не едно две три четири и т.н. правителства се изсулиха и пак си е така!

35

Анонимен

преди 6 месеца

Служителитеот КЗК дали това мнение, да бъдат на заплати от 600 лева една година. Може би тогава ще започнат да мислят нормално.

fallback