Снимка: БГНЕС

Бяхме сигурно едни от първите свидетели на началото на войната в Израел. Това коментира пред БНТ Стойчо Ангелов - старши помощник-капитан на кораба "Рожен", който тази нощ се прибра в България с още трима моряци.

"В 6:30 на 7 октомври бях на мостика на вахта и веднага видях атаката - десетки ракети в една и съща посока започнаха да летят към Газа. След половин час атаката се прехвърли към Ашкелон и около 8-9 часа видяхме първите взривове в Ашдод , бяхме на около 3 мили (6 километра) разстояние. В 10:30 часа сутринта стана взрив на около 200 м от нас".

Корабът "Рожен" е бил закотвен - никой не е очаквал, че нещо такова ще започне, бяха празници, каза още Ангелов.

В началото не е имало кой знае каква комуникация с офиса в Български морски флот, не са дадени инструкции и не е била предложена евакуация на българите. Същата сутрин на пристанището са пристигнали израелски власти, които са уверили моряците, че Ашдод е едно от най-защитените места в страната. Екипажът обаче се е притеснявал след снаряда, попаднал близо до кораба.

По думите му, за да няма притеснение сред гражданите, сирени се пускат само на местата, към които са насочени ракетите.

"Щом при нас има сирени, значи ракетите са насочени към нас и очакваме да бъда обезвредени. Няма как човек да не се страхува", разказа Ангелов.
 

По думите му решението дали да напусне кораба е на всеки моряк. Дори пътя до летището представлявал риск, защото там хора се отвличат всеки ден.

"Първите притеснения бяха, че при самото излитане има риск от атака към нашия самолет, но после се оказа, че 15 минути след като излетяхме, получи авария и се върнахме в Тел Авив. Слава Богу, стигнахме благополучно до София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase