"Терористичните групи имат желание да изключат САЩ като основен посредник в конфликта в Близкия изток. Искат да привлекат по-диктаторски режими като в Русия, Иран и Китай. Китай все още взима балансирана позиция. Путин изгражда дълготрайни отношения с Иран и Сирия, които може да използва, но огромната маса руски евреи, които са емигрирали в Израел, посрещат с голямо негодувание думите на Русия по отношение на този конфликт", коментира дипломатът и бивш служебен министър на външните работи Стоян Сталев пред Bulgaria ON AIR".

Той сподели, че е виждал палестински лагери в Ливан. "Положението на бежанците там е ужасяващо. Нямат възможност да се интегрират. Такова е положението и в Йордания, в Египет. Лагерите раждат крайнодесни групировки, насилието изглежда като единствен изход за тези хора. То е начин на живот", коментира Сталев.

По думите му финансирането на "Хамас" идва от радикални държави и трудно може да бъде контролирано през САЩ или Европа.

"То идва предимно в биткойни или други криптовалути. Предполага се, че "Хамас" има значителни суми в криптовалути", добави Сталев.

Той смята, че докато Байдън е там, не може да се очаква сухопътна военна операция. "Колкото повече време минава, реакцията ще бъде по-премерена", посочи бившият служебен министър на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase