Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства изразява силно притеснение за сериозните казуси, които възникват поради начина на въвеждане на бялата е-рецепта, заявяват оттам.

„От понеделник получаваме сигнали за множество върнати пациенти с е-рецепта за антимикробни продукти от паралелен внос, които не могат да получат в аптеката, въпреки че са налични“, казват от Асоциацията, пише скенер.нюз.

Проблемът се състои в следното – когато се изписва лекарство в електронната рецепта, то е обвързано не само с търговското наименование, концентрацията и размер на опаковката, но и с неговия национален номер, което нормативната база не изисква. Процесът е един и същ за лекарствен продукт, заплащан от НЗОК, лекарство по „бяла“ рецепта на свободна продажба или продукт, отпускан без лекарско предписание. При НЗОК продуктите има и код по НЗОК. Фармацевтът в аптеката няма право да отпусне идентично лекарство, но с различен национален номер или различен НЗОК код.

„Тази на пръв поглед разумна мярка на практика не отчита наличието на продукти от паралелен внос и реално ефективно ги спира от продажба на българския пазар и лишава пациентите от тях“, казват от асоциацията.

Още по темата

Мярката е въведена да противостои на недостига при антибиотиците и диабетните лекарства, но на практика вече генерира връщане на пациенти от аптеките на фона на наличност на същото лекарство, но с друг код. Продуктите от тези терапевтични групи се внасят в България от паралелен внос от години и пациентите и пазарът в голяма степен разчита на тези количества, за да се задоволи търсенето от страна на болните. Става дума за стотици хиляди опаковки антибиотици и лекарства за диабет, внесени от Европейския съюз с лиценз за паралелен внос.

Асоциацията апелира за спешна корекция в заданието за софтуера за електронната рецепта. „Нашето предложение е в електронната рецепта всички национални номера на еднакви и подобни продукти по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина да са асоциирани. Така рецептата на пациента ще бъде изпълнена с наличния в аптеката изписан продукт, независимо от вносителя му. Друг възможен вариант, който да не възпрепятства достъпа на болните до лечение, е да отпадне националният номер на продукта.

„Откакто преди една година се въведоха електронните рецепти, има издадени 40 000 бели рецепти по този начин, от които обаче са изпълнени само 800. Би трябвало да попитаме МЗ, Агенцшята по лекарствата и всички контролни органи, защо не са проверили каква е причината аптеките да не са готови със софтуера си. Тогава нямаше да има проблем с препаратите, които са с едно и също име, но с различни кодове. Проблемът не е в предписването, а в отпускането на лекарствата“. Това каза по този повод пред БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод въвеждането на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет от 16 октомври.

По думите му в понеделник са издадени 13 000 рецепти, а на следващия ден – още толкова. „Общо 26 000 рецепти са издадени, от които са изпълнени 12 000. Всъщност няма никакъв контрол от страна на органите на държавата върху аптеките. Още няколко дни така и аптеките ще разберат, че нищо не ги задължава да изпълняват електронните рецепти и ще си продължат по старому“, каза още д-р Маджаров.

Председателят на БЛС беше категоричен, че най-страшното, което е станало ясно в понеделник, е това, че рязко се е оказало, че в аптеките липсват всички предписани антибиотици. Хората масово са връщани да им бъде изписан друг антибиотик. „Ние говорим само за генерици, проблеми има и с най-евтините антибиотици. Оказва се, че когато продуктът е бил изписван на хартия, в аптеката са давали каквото решат. Никой от лекарите не си позволява да връща пациенти. По закон и аптеката няма право да връща пациенти. Законът казва, че ако липсва медикамент, изписан от лекаря, аптеката е длъжна да го достави до 24 часа или да насочи пациента в най-близката аптека, в която го има. Никой не е освободил от закона колегите фармацевти, а вече два дни наблюдаваме масово връщане на пациенти. 4000 рецепти вече има, за които колегите са махнали с ръка и са казали – давай му каквото искаш“, заяви д-р Маджаров.

„Чух от Министерството нещо много отчайващо – в неформален разговор ми беше казано „всяко чудо за три дни“, а официално: „Няма връщане назад“. Аз ще кажа, че белите хартиени рецепти важат навсякъде по света и ще важат, което означава, че българските пациенти ще засилят туризма си за лекарства в чужбина. Българските лекари ще предпочетат да отидат да работят навън, където могат да работят нормално. У нас ще останат за всяка група антибиотици по един или два производителя, другите ще напуснат, защото ще са притиснати и ще има по-скъпи лекарства, защото ще има монопол“, допълни д-р Иван Маджаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase