Снимка БГНЕС
fallback

Ескалация във военно отношение и сблъск между израелци и палестинци няма да има, тъй като в момента израелската армия е организирана, тя е в настъпление. 300 хиляди души са там, докато палестинците вече се крият, държат заложниците, те се в отбранителна позиция.

Това коментира пред радио "Фокус" журналистът Иван Гарелов.

По думите му това, което пречи на двете общества да се разберат, са външното влияние и вътрешните противоречия.

"Най-близо до мира бяха Израел заедно с палестинците, когато начело на Израел като министър-председател са били бивши генерали, които са станали национални герои - от Моше Даян, Ариел Шарон, Ицхак Рабин, който убиха, Ехуд Барак. Те знаят цената на мира. Второ, те не се страхуват, че някой може да ги упрекне, че са мекушави или отстъпчиви. А и на тях между другото палестинците много повече вярват.

Най-реалистично смятам, че проблемът можеше да бъде разрешен, независимо от кръвопролитията. Ще се случи много страшно нещо, доколкото поне ми изглежда. Независимо от това ще се намери решение. Те по-скоро трябва да живеят в една държава, за да се пазят от съседите си, които не винаги са добродетелни. Когато те не воюват помежду си, ще се пазят от външните хора, разбира се, всеки трябва да си има своята автономия", коментира Иван Гарелов.

Той обърна внимание на позициите на САЩ, ЕС и ООН: "Свалям шапка и отдавам дължимото на позицията на съюзниците, които са в лицето на САЩ и Европейския съюз и на ОНН, разбира се. Всички те в своите декларации правят достатъчно ясни намеците, просто трябва да го четеш внимателно, достатъчно ясни намеци към Израел да не се увлича, неговата реакция да е неадекватна на това, което се е случило на самите тях. Т.е. да не изпада в кръвопролитие, погром страхотен и т.н., който ще върне топката обратно. Защото после световното обществено мнение пък ще тръгне в обратната посока".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Истина

преди 6 месеца

Много са заблудените или умишлено мамещите като всички ислямските терористи и съучастниците им пропалестински протерористи антисемитски ислямски и комунистическии неонацистки престъпници срещу правосъдието човечеството и мира до степен на пълна загуба на съвест чрез замяна на истината с ислямските лъжи, извратено про-терористно съдене на невинната жертва Израел за ислямските престъпления срещу Израел като терор, нелегална окупация, фалшива пропаганда военна инвазия, геноцид

26

Чук

преди 6 месеца

Те па евреите както ги слушат....

25

Критик

преди 6 месеца

Въпрос към господин Гарелов:Щом САЩ ООН и Европа помагат за разрешение на конфликта ,тогава кой го създава ??? Ще си отговоря сама Америка е в центъра на проблемите .Само тя ги създава и никой друг .Забрави се за войната в Украйна която също я забъркаха Америка (Англичаните не се споменават но имат пръст навсякъде )Благодаря за вниманието !

fallback