Снимка: Bulgaria ON AIR

Близо 30% от компаниите у нас все още планират да увеличат служителите си през следващите 6 месеца, но работодателите продължават да изпитват все повече трудности да привлекат кадри с нужните умения. Това сочат данните от проучване на Българската конфедерация по заетостта сред 1200 компании.

"Тенденцията следва няколко години подред и това се дължи на голямо разминаване между търсене и предлагане, и липса на кадри в България. Има оптимизъм: 28% от работодателите, които питахме, казаха, че ще назначават хора в следващите 6 месеца, а 18% казаха, че ще намаляват своите екипи. Добрата новина е, че имаме около 38% от работодателите, които казаха, че няма да променят съставите. Притеснително е, че 16% не са сигурни какво следва, което вероятно идва от ситуацията в световен мащаб - войните около нас и несигурността в политическата система", заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ има разминаване между търсенето и предлагането, но също така има и липса на кандидати на пазара.

"Имаме едни от най-ниските коефициенти на заместване. Ако 100 човека излязат от пазара на труда, само 62-ма биха могли да ги заместят. Трябва да се помисли и за преквалификация", коментира Василева.

Тя сподели, че хотелите и ресторантите не са толкова търсещи в момента, тъй като е приключил летният сезон.

"IT, аутсорсинг секторът и производството продължават да водят - това са трите сектора, в които се търсят най-много хора", съобщи Василева. След тях следват: търговията на едро и дребно, недвижимите имоти, застрахователните услуги, бизнес услугите, публичният сектор, транспортът, складирането, комуникациите и строителството, като работодателите от всички сектори казват, че е трудно да се набират кадри.

"57% от работодателите са готови да наемат чуждестранни служители. В момента този процес отнема до 6 месеца. Минава се през доста инстанции. Има 17 точки, към които трябва да се придържат. В сектори като производство, хотели, ресторанти и търговия все по-често се срещат служители, които не говорят български език", каза председателят на Българската конфедерация по заетостта в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ една на три отворени позиции се заемат, а за другите две работодателите не могат да намерят подходящи кадри, въпреки че повечето са готови да отделят време за обучение на нови служители.

"Аз приветствам изкуствения интелект и много се надявам той да влезе и да помогне на България. В никакъв случай хората няма да станат ненужни. Важното е не ние да се превърнем в негови роби, а той да помага на нас", подчерта Василева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase