Снимка БГНЕС, архив

„С електронните рецепти за антибиотици няма да се реши нито дефицитът, нито реекспортът, нито ще се промени съществено отпускането на медикамента, защото електронната рецепта не е задължително условие, което да отвори НЗИС и да бъде отпуснат антибиотикът. Предвидена е възможността да се отпусне медикамента и без издаден национален референтен номер, като е описано, че това ще доведе до санкции, което означава, че имаме врата в полето“. Така, в ефира на БНТ, д-р Гергана Николова – членът на УС на Асоциацията на общопрактикуващите лекари. Тя коментира влизането в сила от днес изискване за задължителното електронно изписване на антибиотици и лекарства за диабет.

„Системата ще бъде силно затруднена. Тези пациенти, които петък, събота и неделя са се преглеждали в неотложни и спешни центрове, няма да знаят какво им е изписано. Личните лекари също няма да знаят какво е изписано на техен пациент. Нещо повече. Пациентът няма да знае и да вижда личният лекар също какво му изписва. Не виждам моето указание, защото на хартиената рецепта ние даваме прескрипция и казваме дайте, отпуснете еди какво си лекарство, но вътре описваме подробно на пациента колко количество как се взима, в какво съотношение. Един пациент не може да запомни всички неща, които сме му дали в кабинета“, категорична е д-р Николова.

Тя подчерта, че БЛС и НСОПЛБ настояват да остане възможността за издаване и на хартиена рецепта, за да бъде защитен пациентът. „Идеята е да няма възможност да се отпусне антибиотик без рецепта. Броят на рецептите трябва да отговаря на броя на отпуснатите медикаменти. На маймуни станахме и ние, и пациентите. Защо трябва да се въвежда нещо, което не решава проблема, но пък затруднява достъпа?“, попита д-р Николова.


„С електронните рецепти за антибиотиците и лекарствата за диабет ще се увеличи драстично контролът. Няма да е възможно да се отпускат без рецепта или с предписание по вайбър. В аптеката пациентите трябва да представят ЕГН и дата на изписване на рецептата, за да бъде намерена в НЗИС. Това обаче няма да доведе до подобряване на положението с дефицита на лекарства“, каза и Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Той заяви, че в началото на годината антибиотици са липсвали, защото е имало свръхпотребление заради многото болни хора. „Независимо от електронното изписване, това пак ще се случи, ако има много болни. При диабетните лекарства свободната продажба влияеше на един или два медикамента. За цялата група обаче основният проблем е реекспортът, който не се влияе от начина на изписване“, каза Костов.  


Той съобщи, че в момента има над 420 лекарства по лекарско предписание, които липсват. „Основно липсват две групи. Едната е на тези, които се изнасят, те са около 160 и при тях трябва да бъде забранен износът. По-голямата част липсва по производствени причини, но повечето имат заместител“, каза още Николай Костов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase