Снимка БГНЕС

"Ако тази война се капсулира в рамките на територията на Ивицата Газа, ако не се включат други сили и средства, тя бързо ще приключи и ще възстанови вниманието отново към войната в Украйна."

Това заяви пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш заместник-министър на отбраната.

Заложниците са много сериозен възпиращ фактор, отбеляза той. По думите му, интересно е какво разбира Израел под война срещу "Хамас" и унищожаване на "Хамас".

Според него ще се положат усилия най-вече за унищожаване на военния потенциал и комуникационните връзки на движението, но най-сериозният въпрос е как да се премахне социалната база за възраждането на "Хамас".

"Ако се унищожи социалната база за радикализация, ако се създаде потенциал за развитие на тези хора, това ще бъде окончателната победа в тази война."

Основното е да не излезе този конфликт извън рамките Израел – "Хамас", категоричен е Божилов. Той определи като ключово доколко конфликтът ще се разшири.

Палестински демонстранти в сблъсъци с израелските сили по време на демонстрация в подкрепа на Ивицата Газа. Рамала, Западният бряг, 13 октомври 2023 г. Снимка: АП/БТА

"Имаме много сериозна радикализация в редица европейски страни, която подклажда тероризъм. Всяко избухване на напрежение в Близкия изток е било съпътствано от терористични атаки на верска основа. Дали ще има бежански вълни, на този етап не виждам основание, особено ако се създадат условия за възстановяването на Газа. Тук трябва да се включи и Египет, и цялата международна общност. Това би могло да тушира бежански вълни оттам."

"Западната помощ е важна за Украйна. Украинската армия разчита на ново, модерно, високоточно оръжие. Но не бих казал, че войната е честа математика. Броят на въоръженията не означава, че армията ще постигне победа", коментира още Йордан Божилов в предаването "Събота 150".

Той обвърза помощта за Украйна с резултатите от изборите в много държави през тази и следващата година.

"Трябва да се говори за мир. За България е изключително важно да бъде постигнат мир в Украйна. Ако няма дългосрочен, устойчив мир, ако тази война бъде замразена, винаги ще има риск от възобновяване на бойните действия", заяви Божилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase