Снимка: Bulgaria ON AIR

Милена Фучеджиева представи документалния филм "Ваймар експрес". Това е филм за отговорността на думите, за хората на изкуството, които имат влияние над обществото.

"Ваймар експрес" е измислен влак, той е метафора за бързото желание за европейска популярност на една група писатели от 17 страни, сред които и Фани Попова-Мутафова. Тя е единствената българка в тази група, която е поканена по идея на Гьобелс за европейски писателски съюз и да използва техния талант в полза на Райха, предлагайки им преводи на техните творби. Те се задължават да направят клонове на този писателски съюз в собствените си страни. Тези писатели се занимават с литература, но и с нацистка пропаганда", разказа Фучеджиева в студиото на "България сутрин".

Филмът е за трима писатели - Фани Попова-Мутафова, Робер Базиа и Кнут Хамсун. Фучеджиева подчерта, че можем да търсим и сега препратки към това време.

"В много тежка ситуация се оказа света отново. Това, което се случва в Израел, е плод на антисемитизма. Израел е заобиколен от държави, които искат страната да не съществува и евреите да бъдат изтрити от лицето на земята, което се е случвало и преди. Във филма тези писатели, които са отишли на тази среща, са дали своето съгласие с нацистите и за антисемитизма. В случая "Хамас" са равностойни на нацистите", уточни тя.

Пред Bulgaria ON AIR режисьорът изрази своето учудване, че сега 30 дружества от Харвард са обявили в подкрепа на "Хамас".

"Техните професори са потресени от това. Няма оправдания в подкрепа на "Хамас", изтъкна тя и цитира думите на Голда Мейр, че "с терористи не се водят преговори, а се воюва".

"В момента живеем във време, когато се възражда нова ярост срещу евреите и се надявам този филм да помогне на младите хора да разберат, че антисемитизмът не си е отивал. Той се скрива за известно време, след което пак се появява, това са някакви цикли. Аз безкрайно обичах и уважавах Фани Попова-Мутафова. Когато осъзнах, че тя не се застъпва за Дора Габе, която е изселена и губи гражданските си права, се разочаровах", сподели Фучеджиева.

Тя благодари на организацията на българските евреи "Шалом" за подкрепата за филма.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase