Редник първи клас Андрей Новаков положи клетва. В родната казарма служи един месец. Какво научи той там?

"Ако можем да се върнем 2,5 години назад, ще видим, че това са десетки избори. Имаше пет парламентарни, после имаше президентски в два тура и на някои места имаше частични местни избори. Няма период, в който да го направя и да не кажат, че е защото идват избори. Защитата на всяка държава, конкретно в България, е задължение на всеки един гражданин. Това правя аз. Не се чувствам достатъчно способен да го направя, ако се наложи. Сега нещата се промениха", каза евродепутатът Андрей Новаков в студиото на "България сутрин".

"Дали ни харесва или не, животът не е сладкарница. На нашите плажове изплуват дронове с мини. Нито сме започвали война, нито сме я искали, но тя е факт", посочи още той и продължи:

Още по темата
"Заради атаките в Украйна се повдигат въпроси за водата в Черно море. Това са реалностите, в които живеем. Стягаме се и се подготвяме за ситуацията, в която сме", коментира Новаков.

Пред Bulgaria ON AIR той сподели, че не е бил готов за видяното в казармата.

"На всички, които си мислят, че казармата или армията ни са на по-ниско ниво, спрямо това, което е била, ще сбъркат. Има изключително подготвени млади командири. По отношение на техниката има какво да се желае. Има места, на които не е задължително модернизирането да минава под общ знаменател. Автоматът, който ми беше зачислен, е едно от най-надеждните оръжия. Техниката не е всичко - хората, които оперират с нея, са далеч по-важни", смята евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Свикнали сме да се присмиваме на държавата, посочи Новаков и отчете, че в българската армия и военните университети има изключителни специалисти.

"Другите държави ще ни уважават толкова, колкото ние се уважаваме. Надявам се да се знае все повече за доброволния резерв. Всеки работодател е длъжен да осигури неплатен отпуск на своя служител, ако той реши да се запише в доброволния резерв. От теб се иска да имаш желание да ставаш сутрин в 05:30 ч., да правиш лицеви опори, да тичаш на плаца. Ако имаш желание и изпитваш висша потребност да се посветиш на държавата си, отиди и се запиши. Получаваш заплата от 1233 лв.", каза още евродепутатът.

Той изрази надежда, че след неговото изкарване на казармата много хора ще се запишат в доброволния резерв на Българската армия. Новаков подчерта, че при желание от страна на всеки човек, неговият работодател е длъжен да го пусне в неплатен отпуск, а за доброволеца на място има заплата и храна за ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase