Снимка БГНЕС

Енергетиците от въглищните райони могат да бъдат преквалифицирани в различни дейности в индустрията и строителството, сочи анализ на икономиста Адриан Николов от Института за пазарна икономика. В публикация, озаглавена „Енергетиците имат нужда не от пари на ръка, а от преквалификация“, Николов разглежда потенциалните нови работни места за хората, които ще изгубят работните си места във въглищната индустрия.

11 400 са потенциалните засегнати работни места в Стара Загора, 1 600 – в Кюстендил и 1 000 в Перник, пише в анализа на Института за пазарна икономиката, като се позовава на разпространените планове за справедлив преход на трите района.

В публикацията се изразява скептицизъм относно възможността хора над 50 или 55 години да бъдат преквалифицирани в иновационни индустрии. Това означава, че точно онези, които са пред пенсионна възраст, нямат особено високи шансове за смяна на професията.

"Последното достъпно допитване сред работодатели на Агенция по заетостта обаче сочи, че в района най-голямо търсене на труд има именно в различни индустриални дейности, както и в строителството. Оценената за 2023 г. недостигаща работна ръка пък достига 11 200 души в Стара Загора, 24 700 души в Пловдив, 4 000 души в Сливен, 1 800 души в Ямбол“, пише Николов, чиято публикация е насочена основно към въглищния район Стара Загора, тъй като той е най-засегнат.

Изследователят обръща внимание, че има добра инфраструктура между отделните населени места. Общото му заключение е, че в района има недостиг на работна ръка.

"По тази причина изглежда особено подходящо да се инвестира в преквалификацията и създаването на нови умения на онези работници във въглищните райони, чиито днешни работни места са особено застрашени. Разбира се, този процес можеше – и трябваше – да е започнал преди години, тъй като плановете за елиминиране на въглеродно интензивната енергетика не са известни от вчера, но по-добре да започне днес, отколкото отново да се чака последният възможен момент", коментира още Адриан Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase