Снимка Bulgaria ON AIR

Поредната кампания на КЗП във фирмите за бързи кредити продължава. Тя е насочена към защита на икономическите интереси на потребителите, по-точно към установяване на спазването на Закона за потребителския кредит.

"Име тенденциозни проблеми. 90% от компаниите използват нелоялни търговски практики. Около 30% от търговците, които предлагат този продукт, са били проверявани от наши инспектори. Почти всяка проверка показва, че има някакво нарушение". Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев в студиото на "България сутрин".

По думите му нелоялните практики са свързани с невярна информация, която се предоставя на потребителите, за да вземат дадено решение, и със събиране на допълнителни такси. "Някои такси доближават размера на кредита", посочи Алипиев.

На въпроса имат ли ефект санкциите, той отговори, че те са предвидени, за да дават ефекти, но невинаги е така, когато става въпрос за големи търговци.

Поставянето на лимити на бързите кредити може да се постигне вследствие на законодателни промени. Алипиев посочи, че тогава би следвало дълго обсъждане и разглеждане на различни гледни точки. "За да може да вземе информиран избор потребителят, той трябва да направи преценка дали ще може да върне кредита, дали той е скъп за него, или не", заяви Алипиев пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase