Снимка БГНЕС, архив

​​​Започва изграждането на бул. "Тодор Каблешков" от ул. "Луи Айер" до бул. "Черни връх", което е изцяло нов пробив от булеварда и 1,4 км от третия градски ринг. Това се съобщава в сайта на Столичната община. Заедно с новоизграждащият се бул. "Филип Кутев", бул. "Тодор Каблешков" ще осъществи връзката между бул. "България", бул. "Черни връх" и бул. "Симеоновско шосе", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новото трасе е продължение на вече построения бул. "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Луи Айер" и също ще бъде с две пътни платна с широчина девет метра, съответно - три ленти по три метра, еднопосочни велоалеи с ширина два метра и тротоари средно по пет метра. В средата се обособява трасе за бъдещо трамвайно движение. Ще се изгради и ново улично ЛЕД осветление, се посочва в сайта.

Проектът предвижда изграждане и реконструкция на канализация, водоснабдяване, ел.-разпределителна мрежа, телекомуникации, улично осветление, газoпровод. Ще бъде изграден нов мост над реката и преход към коригирания участък на р. Дреновичка, посочват още в сайта.

Изграждането на третия градски ринг е от изключителна важност за подобряване на транспортната комуникация между южните квартали на София, за извеждане на трафика от центъра и подобряване на качеството на въздуха в града, посочва Фандъкова.

От утре, (5 октомври) се затваря за ремонт кръстовището на ул. „Гурко“ и ул. „Шишман“. Това съобщават от пресцентърът на Столичната община. По време на строителните дейности ще бъде изградена нова подземна инфраструктура, пътна основа и настилка. С цел физическо ограничаване на скоростта в зоната ще бъде изпълнен проект за цялостно повдигане на кръстовището. То попада в т.н. „Зона 30“ и разрешената скорост е 30 км/ч.  Строителните работи ще продължат три седмици, а дейностите са в обхвата на проекта за централна градска част, Зона 2, посочват от общината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase