Снимка: БГНЕС

Светият Синод подкрепя напълно писмото и действията на патриарх Неофит в качеството му на софийски митрополит по отношение на храма подворие „Св. Николай Мирликийски” в София и изпращането на двама свещеници. Това заяви митрополит Киприан след заседание на Светия Синод.

То бе свикано след като от страната бяха изгонени трима руски духовници заради дейност срещу интересите на България. Единият е предстоятелят на руската църква в София, архимандрит Васиан. В резултат Руското посолство, което се оказа собстевник на храма го заключи. По-късно Патрирах Неофит назначи духовници, които да служат в църквата, но те не бяха допуснати в нея. Днес се очаква Синода да излезе с позиция и последващи действия по казуса.

„Светият Синод изразява надежда – храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП“, заяви митрополит Киприан. Също така се възлага на канонично-правната комисия при Светия Синод да проучи и анализира уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе. Против горното решение с особено мнение е гласувал Видинският митрополит Даниил.

Той заяви, че темата за собствеността на Руската църква не е в приоритетите и не е в правомощията на Светия Синод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase