Снимка БГНЕС, архив

Тертиториалните планове за справедлив преход за въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил вече са изпратени в Брюксел. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев след среща с административното ръководство на ТЕЦ "Марица изток" 2, която продължи повече от 3 часа.


След тричасова среща с административното ръководство на държавните дружества “Мини Марица изток и ТЕЦ "Марица изток 2, енергийният министър Румен Радев обяви, че териториалните планове вече са изпратени в Брюксел, но това не са окончателните решения. По повод изтеклите списъци с фирми с интерес за инвестиции в териториалните планове заяви, че те са само индикативни и че са просто са изискване. Дори обяви, че са твърде малко - едва десетина сазаявили интерес към регион Стара Загора и за цял месец, а заради всичко казано по медии, вероятно и тези инвеститори вече съжаляват.

Още по темата

Министър Радев заяви, че ще отиде и ще говори с протестиращите и на магистралата. Той заяви, че ще ги увери, че ще бъдат запазени работните места, както и че се работи за възможности за развитие чрез преквалификация. Отново повтори, че е мините ТЕЦ 2 ще работят до 2038 година, както и че не трябва да се хващат на блъфове като този списък с фирми, който разбуни духовете за евентуално усвояване на средства по териториалните планове. Министърът очаква разумен диалог от протестиращите въпреки настроенията им.

Заради блокадите на миньори и енергетици в района на Стара Загора са въведени следните обходни маршрути:
За пътуващите по магистрала "Тракия" той е от пътен възел "Нова Загора" по пътя към Нова Загора - Сливен до пътен възел "Свобода".  За пътуващите по път Казанлък - Стара Загора: за гр. Стара Загора - през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък - по пътя Стара Загора - Нова Загора - Сливен, бул. "Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase