Снимка БГНЕС, архив

Класацията Allianz Global Wealth постави България на 35-о място по финансови активи сред 57 държави, а на 38-о по покупателна способност. В класацията обаче не фигурират богатите арабски и азиатски държави, пише Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Данните показват, че българинът има високи спестявания спрямо средните за високоразвити страни, но масовата нагласа е, че сме много бедни. Зависи обаче с кого се сравняваме.

Класацията Allianz Global Wealth за финансовите активи - това е различно от измерване през доходи или през БВП на глава от населението, преизчислено като покупателна способност.

Такива класации, които измерват богатството, има и на Credit Suisse и UBS, има и една доста известна на Global Finance. По тях България се движи между 63-о и 73-о място в света от общо 150-170 страни.

Това са анализи, които финансовите институции правят и за да оценят колко различните държави са устойчиви на външен дълг.

В едната класация на Allianz България е 35-а, в другата - 38-а, но става дума за общо 57 страни. Тоест България е след средата на таблицата. Защо са толкова малко страните в този списък? Защото малко страни публикуват достатъчно данни, за да се направи оценка, а България влиза в групата, която се оценява, защото като член на ЕС предоставя много статистика. Затова могат да ни сметнат.

Но извън тези 57 държави има много богати арабски и азиатски страни, които просто не предоставят статистиката си.

Интересно е, че българите имат високи спестявания спрямо средна страна от развитите. Там имат голяма консумация, големи вноски за пенсионни и здравни фондове.

Ние имаме нагласата, че сме супербедни. Истината е, че огромни части от населението на света живее в бедни райони и те са под България и като БВП на глава от населението, и като активи. Но, разбира се, не може да се сравняваме с най-развитите страни. Класациите сочат, че като активи, да речем България е 10 пъти по-бедна от Англия. Ако погледнем като богатство, сме по-богати от Румъния, но сме по-ниско в класацията от нея, ако се гледа по БВП на глава от населението, преизчислено като покупателна способност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase