Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки.

Надявам се "Лукойл" да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен - преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на "България сутрин"  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

"Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ", обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре", прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски - без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Йдйд

преди 11 месеца

С никъдърното управление не само горивата а и продуктите услуги транспорт всичко по веригата става на горе защото не гледате интересите на народа...Късати всякакви международни отношение с Русия и в крайна сметкаа народа плащаа

52

Шишо

преди 11 месеца

Как ще прехвърлят , от 4 дена падат като цена. Явно политиците са готови за нови спекулации с цените и услужливо подканват търговците да вдигат цените

51

В,В,ПУТИН. Z,

преди 11 месеца

Като. искате. да сте. слуги. на. колективния. запад. и. евроатланрици. и. шарени дженжъри. чукайте си. главите. на. тях. неим. пука. за. вас. САЩ. им. трябва. България. като. територия. и. всичките. си. пари. и. колкото. оръжия. има. да. заминават. за. Украина

fallback