Снимка БГНЕС, архив

Рано или късно този комплекс – С-300, ще го премахнем. Всяка оръжейна система има определен ресурс. Предстои превъоръжаване на нашата противовъздушна отбрана.

Това заяви пред БНР ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в НАТО. По думите му този комплекс е несъвместим с въоръжението на НАТО и предстои замяната му.

Още по темата
"Г-н Пеевски е прав. Не виждам причини за тази политическа истерия – че ще предоставим определен брой дефектирали ракети за зенитно-ракетния комплекс С-300. Няма как да използваме тези ракети и няма как да отстраним тези дефекти по тях. Ако не ги изпратим, те ще стоят и в скоро време ще трябва да ги ликвидираме. Техническият им ресурс е 10 години. Комплексът е доставен някъде 1998-99 г. Те са на повече от 30 години. С големи затруднения се поддържа техническото състояние на този комплекс", коментира Съби Събев в предаването "Преди всички".

Той посочи, че не вижда "никаква трагедия в това, че тези ракети могат да бъдат предоставени на Украйна, която може да намери начин да отстрани дефектите".

Само един концерн в Руската федерация може да осъществява ремонти, а той е отказал, обясни Събев и предположи, че в Украйна "по всяка вероятност имат някакви ремонтни възможности", щом са се съгласили.

Въпросът има и хуманен характер, добави военният експерт.

Крайно време е президентът "да си коригира както геополитическия, така и хуманния компас", отправи препоръки Съби Събев, запитан за позицията на Румен Радев по темата.

"Намирам неговата позиция изключително неадекватна, която уронва имиджа на нашата страна."

Ако нямаше война в Украйна, щяхме да търсим възможности за отстраняване на дефектите и ремонтиране на тези ракети, смята ген. Събев.

"У нас заслепението в някои политически кръгове, че може да се навреди на Русия, взема връх над рационалното мислене", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase