Снимка БГНЕС

Да се вмени задължение за осигуряване на лекарствата от търговците на едро до определени аптеки, където пациентът е заявил, че иска да ги получава по подобие на личните лекари, предложиха от Българския фармацевтичен съюз. „Нека пациентът да не обикаля, да има възможност да посочи аптека, от която иска да получава лекарствата си, където му е най-удобно, и където най-добре го обслужват“, уточни главният секретар на БФС Светослав Крумов.

Според него основен проблем в лекарствоснабдяването е липсата на конкурентна дистрибуторска мрежа в страната. По думите му причината е във вертикалната интеграция – т. нар. големи национални дистрибутори са същевременно и притежатели на складове на едро и на аптеки, в които медикаментите се доставят избирателно, а това ограничава достъпа на останалите аптеки, респективно на пациентите. „През последните 15 години все по-осезаемо се чувства обвързаност по линията производител – търговец на едро-търговец на дребно – вертикалната интеграция води до изключително големи изкривявания на пазара“, посочи Крумов.

Според БФС трябва да се въведе реална забрана за вертикална интеграция, вкл. чрез „свързани лица“ в духа на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ). „Законът ясно казва, че производител не може да притежава търговец, освен за лекарствата, които произвежда, търговецът на едро не може да притежава аптеки, пропускът за свързаните лица прави така, че много търговци на едро, придобивайки други юридически субекти, създават голяма верига аптеки и придобиват голяма пазарна сила“, каза още Крумов.

Той подчерта, че неконтролираният паралелен експорт, независимо дали е легален или не, в условията на хроничен недостиг, създава дефицит на определени медикаменти.

За преодоляване на дефицита съсловната организация предлага да се въведе възможност за генерична замяна на медикаментите, с аргумента, че България е единствената страна в ЕС, която няма право на такава. Други мерки са възраждането на производствената дейност в аптеките; контролът върху предписването и отпускането на лекарствата; реалната преоценка на СЕСПА.

Още по темата

Според председателя на БФС Димитър Маринов доста от липсващите на пазара лекарства не се контролират, тъй като не са в Позитивния лекарствен списък и не влизат в системата за проследяването на лекарствени продукти СЕСПА. Той обясни и защо СЕСПА не работи ефективно. „Притежателят на разрешение за употреба (или вносител или производител) е свързан с търговец на едро. Законът позволява да са различни фирми, но собствеността да бъде на едни и същи лица. Тези лица могат да притежават други фирми, всяка от които може да притежава до 4 аптеки. Информация се подава към СЕСПА, но когато лекарството влиза в този склад, понеже има свързани структури, вносителят решава на кого да го предостави, дали да го продаде на други складове, дали да го подава само на свързаните с него аптеки. Така един получава предимство на пазара на дребно. Много често другите аптеки въобще не виждат наличностите на дефицитните лекарствени продукти в СЕСПА“, коментира шефът на БФС, пише скенер. нюз.

Той посочи, че още през 2010-2015 г. е констатирано, че паралелният износ, както установи и доклада на ДАНС преди седмици, става все по-атрактивен.


 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase